Hallands Nyheter

RESOR:

HYR EGEN BÅT ELLER LÅT EN BESÄTTNIG TA HAND OM ALLT

- ANDERS PIHL/TT

Kroatien är ett sommarresm­ål som blir allt hetare bland svenskar. Längs kusten finns många sevärda öar att besöka. Här går det enkelt att chartra en båt med besättning och segla ut till stillsamma sandstränd­er och partyfylld­a barer.

Långsamt drar vi förbi öarnas siluetter i soldiset. Jag ligger på däck med en kall öl i handen och gör betydligt färre knop än vår båt. Det är tidig eftermidda­g och vi seglar i svag vind bort mot ön Vis, utanför Dalmatiens kust.

Jag och mina fem medpassage­rare kan väldigt lite om segling. Men det gör ingenting, eftersom vi befinner oss på en chartrad seglingstu­r med två skickliga besättning­smän som styr skutan. Från min tillbakalu­tade position kan jag se många vita segel på fjärden mellan Vis och de andra öarna närmare fastlandet.

– Många brukar vara ute så här års, berättar vår skeppare Fredrik Olsson.

DET GÅR LÄTT att segla i dessa trakter och vädret är för det mesta bra från maj till september. Fredrik arbetar för ett svenskt företag som erbjuder paketresor med egentillve­rkade segelbåtar. Den vane seglaren kan förstås hyra båtar på egen hand, men att ha besättning har sina fördelar.

Vi anländer till Vis och seglar direkt till öns mest kända företeelse, stranden Stiniva. Utan tvivel är det en plats man inte glömmer i första taget. Särskilt om man anländer från sjösidan och tar jollen genom den endast fyra meter breda infarten mellan två branta klippor. Innanför ligger en perfekt rundad bukt med en murad fiskarstug­a som gjorts om till kafé. Att Stiniva kallas den mest romantiska stranden i hela Kroatien känns förståelig­t efter ankomsten. Glöm bara inte att ta med sandaler eller flipflops. Stinivas småstenar är inte bekväma att gå på barfota.

Vi seglar vidare till den lilla staden Vis med samma namn som ön och lägger till vid en av kajerna. Väggarna på stenhusen ser bärnstensg­ula ut i kvällsljus­et. Några äldre öinvånare sitter uppradade på en ljugarbänk och studerar alla nyanlända. Middagen blir färsk fisk med öns lokala vin på en taverna bara femtio meter från båten. Sedan är det dags att sova på båten som är utrustad med fem dubbelhytt­er. Dessutom finns det duschar för seglarfolk i alla hamnar vi övernattar i.

Morgonen därpå är lika molnfri som gårdagen. Medan Fredrik och hans kollega navigerar ut på öppet hav kan vi passagerar­e förse oss med en framdukad frukost. Man blir ständigt bortskämd på denna resa. All planering och bunkring är gjord, seglingen sköter andra, måltiderna står plötsligt på bordet. Det är bara att luta sig tillbaka.

Denna lyxiga kravlöshet passar mig utmärkt. Det känns ovanligt avkoppland­e att vara på en segelbåt och kunna släppa allt för en stund. Den som vill vara mer aktiv kan ta tillfället i akt och se resan som en seglarkurs. Fredrik lär ut om akterstag, skot och fall med änglalikt tålamod.

– Segling är för alla åldrar. Småbarn är aldrig några problem att ha med. Vi har haft allt från nyfödda till sjuåringar på båten, säger Fredrik Olsson.

SJÄLVKLART BÖR MAN vara beredd på att en segelbåt inte tillhandah­åller samma avskildhet som ett hotell. Man lever tätt inpå besättning­en och övriga passagerar­e, samtidigt tillhör det charmen. Mitt på dagen dyker en till synes väldresser­ad delfin plötsligt upp. Den simmar intill oss i flera minuter.

Nästa hamn blir trendiga Hvar som kan beskrivas som Kroatiens Saint Tropez. Ön är något av motsatsen till stillsamma Vis.

Vi får kajplats i den fina historiska hamnen, som myllrar av människor och båtar. Några av oss hyr cyklar och utforskar den inre delen av ön. Själv nöjer jag mig med en cappuccino under apelsinträ­den och palmerna på den eleganta strandprom­enaden. Trots att några veckor återstår innan den riktiga högsäsonge­n startar, har hamnkvarte­rens barer redan partypuls och fylls upp framåt kvällen med festglada människor. Vi lämnar sedan Hvar på förmiddage­n och ”bora”, namnet på vinden från de kroatiska kustbergen, har vaknat till liv och spänner seglen.

– Nu går vi i tio knop på fem sekundmete­r vind, ropar Fredrik Olsson nöjt.

JAG FÖRSTÅR INTE vad orden innebär, men tycker att det låter bra. När vi stannar till för att äta lunch i badviken Mala Maslinica på ön Solta omges vi av skimrande turkost vatten. Till sist i skymningen glider vi in i slutdestin­ationen Trogir. Staden finns med på Unescos världsarvs­lista och har inspirerat skaparna till tv-serien Game of Thrones.

De vänliga gränderna liknar sannerlige­n filmkuliss­er men är äkta. Byggnadern­a ligger tätt och staden har också en fin marknad utanför murarna. Eftersom gästhamnen i Trogir ligger mittemot stadskärna­n och borgen Kamerlengo får frukosten i båtens sittbrunn avsluta denna minnesvärd­a segeltur.

 ??  ?? AVSKILD PLATS. Den omtalade stranden Stiniva på ön Vis har bara en smal öppning ut mot havet.
AVSKILD PLATS. Den omtalade stranden Stiniva på ön Vis har bara en smal öppning ut mot havet.
 ??  ?? STYR SKUTAN. Skepparen Fredrik Olsson navigerar segelbåten med belåtenhet.
STYR SKUTAN. Skepparen Fredrik Olsson navigerar segelbåten med belåtenhet.
 ??  ?? VÄRT ETT BESÖK. Insegling i hamnen på Hvar – Kroatiens mest trendiga ö.
VÄRT ETT BESÖK. Insegling i hamnen på Hvar – Kroatiens mest trendiga ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden