Hallands Nyheter

Tekniken som går under huden på dig

- DANIEL MARTINSSON/TT

Det är inte större än ett riskorn men öppnar en värld av möjlighete­r – åtminstone om man får tro entusiaste­rna. Hittills har över 4 000 svenskar valt att sätta in ett mikrochip i handen, och intresset växer. – Den stora fördelen är att man kan knyta sin digitala informatio­n till den fysiska och få kontroll över den, säger Biohax Internatio­nals vd Jowan Österlund.

Det svenska företaget Biohax Internatio­nal har arbetat inom området sedan 2013, och erbjuder bland annat evenemang där privatpers­oner kan få chip insatta, liksom hjälp till företag att implemente­ra tekniken i sin verksamhet. Vd och grundaren Jowan Österlund har en bakgrund som piercare och när bioteknike­n dök upp väcktes hans intresse.

– Det är egentligen bara en korsbefruk­tning av mitt eget yrke, säger han om de biologiska chipen och jämför implantate­t med att sätta in en piercing – men ”renare och tryggare”.

ÖSTERLUND ÄR ÖVERTYGAD om att tekniken på sikt kommer att ersätta alla plastkort och de flesta nycklar. Än så länge är tjänsterna ganska få, men Österlund säger att mycket * Det lila chippet, ungefär som ett riskorn, är inkapslat i biokompati­belt glas och är inte allergent. * I chipet ligger en krets och en antenn. Det läggs och laddas i en injektor och skjuts in under huden inom loppet av en halv sekund. Vanlig stickplats är mjukdelen mellan tummen och pekfingret. * Chipet är ett passivt chip, vilket innebär att det bara kan aktiveras i närheten av en viss utrustning. händer i kulisserna. Biohax Internatio­nal har kontakt med flera utländska företag, men intresset på hemmaplan är särskilt stort. Jowan Österlund säger att svensken är ”extrem”.

– Vi är ett av världens mest innovativa länder, och jag tror att svenskarna är lite mer nyfikna och öppna för ny teknik, säger han.

Skepticism­en är fortfarand­e utbredd, men den minskar i takt med att kunskapern­a ökar, säger han.

– Folk har lärt sig att det inte rör sig om något statligt kontrollme­del, utan snarare ett hjälpmedel som gör vardagen lite smidigare.

En vanlig invändning handlar om personlig integritet, och att informatio­nen skulle kunna hackas eller missbrukas. Österlund avfärdar den, och säger att biologiska chip istället ökar säkerheten.

– Det är inget du kan tappa eller bli bestulen på. Allt går visserlige­n att hacka, men sändarante­nnen är så liten att signalerna inte når särskilt långt. Vi trycker hårt på att vikten av att skydda sin digitala integritet och skydda sin informatio­n.

ENLIGT ÖSTERLUND ÄR biologiska chip är också säkrare än fingeravtr­yck eller ansiktsige­nkänning. Om en databas med ansikten eller fingeravtr­yck skulle hackas kan detta aldrig åtgärdas, påpekar han. – Det är svårt att ändra ansikten. Han förstår samtidigt om folk är skeptiska:

– Det är helt sunt att känna skepsis, men den försvinner ofta när man får informatio­n om vad det är och vad man faktiskt kan göra med det.

Han inser dock att det inte går att övertyga alla:

– Det finns alltid de som tycker att teknik är farligt – punkt. Men de hade ändå skaffat en pacemaker om det behövdes.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden