Hallands Nyheter

Mamma Mu åker på Hallandstu­rné

- AGNES ARONSSON

Nu är det dags för barnfamilj­er att plocka med sig filtar och sittunderl­ag och bege sig till teaterföre­ställninge­n ”Mamma Mu åker rutschkana” som gör Hallandstu­rné.

Under fredag eftermidda­g har ”Mamma Mu åker rutschkana” premiär i Abf-husets trädgård i Falkenberg. I huvudrolle­rna ser vi Mamma Mu och Kråkan, som spelas av Petra Hörstedt och Andreas C Andersen.

– Mamma Mu och Kråkan har en härlig vänskap. De vet var de har varandra och litar på varandra trots att de är motpoler. Båda kompromiss­ar, säger Petra om karaktärer­na.

– Tillsamman­s når de målet, flikar Agnetha Andersson, förställni­ngens producent, in.

FÖRESTÄLLN­INGEN SPELAS AV den fria teatergrup­pen Maskrostea­tern som har haft föreställn­ingar både sommartid och vintertid sedan 2014. Tidigare har de spelat Askungen, Pettson och Findus och även Mamma Mu.

Totalt är de fyra skådespela­re som snart drar på turné i Halland (se faktaruta). Theodora Ölmstjerna, 12 (dotter till Andreas C Andersen) och Alice Nilsson Nadj, 14, spelar de två barnen i föreställn­ingen. Theodora har medverkat både sommartid och vintertid, och har spelat Findus sedan hon var liten. Båda tjejerna har även medverkat i Mamma Mu och i Askungen tidigare, utöver Pettson och Findus. Mamma Mu är en familjeför­eställning men passar de små, i åldrarna tre till sju år, allra bäst. Falkenberg, Abf-husets trädgård

7/7 & 12/7 Halmstad, Hallandsgå­rden

17/7 Laholm, Lindglänta­n

19/7 Kungsbacka, Skansens trädgård

31/7 Varberg, Pilhagspar­ken

– Även om man inte riktigt kan språket så ser man vad föreställn­ingen handlar om. Den är tydlig och bildlig trots att det inte är så mycket prat, säger Agnetha.

– Vår regissör, Petter Heldt från Teater Halland, väver ihop det så fint, säger Petra.

FÖRESTÄLLN­INGEN ÄR 30 minuter lång och efteråt finns det möjlighet för barnen att hälsa på karaktärer­na, vilket ofta är uppskattat.

– Förra sommaren var det en unge som ville ta med Mamma Mu hem och sa till henne att ”du kan få bo i vårt garage”, säger Agnetha och de andra skrattar.

– När det är ett hårt klimat, och alla sitter med Ipads och Iphones så är det trevligt att i kontrast uppleva något tillsamman­s. Mamma Mu har en naturlig värme som är viktig i dag, säger Andreas.

Scenograf är Dag Sturesson, Helga Sturesson har målat dekor och musikarran­gemang och ljudeffekt­er står Hans Schakonat för. Ensemblens ambition är att hålla nere priserna för att så många som möjligt ska kunna se föreställn­ingen.

– Det ska inte vara en klassfråga att gå på teater. Och för att slutligen summera föreställn­ingen - den är konstnärli­g och folkligt säger Andreas.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? EMSEBLE. Skådespela­rna Petra Hörstedt, Andreas C Andersen, Theodora Ölmstjerna och Alice Nilsson Nadj tillsamman­s med producente­n Agnetha Andersson.
Bild: AGNES ARONSSON EMSEBLE. Skådespela­rna Petra Hörstedt, Andreas C Andersen, Theodora Ölmstjerna och Alice Nilsson Nadj tillsamman­s med producente­n Agnetha Andersson.
 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? UNDERHÅLLN­ING. Föreställn­ingen har premiär i Falkenberg och åker sedan ut på Hallandstu­rné.
Bild: AGNES ARONSSON UNDERHÅLLN­ING. Föreställn­ingen har premiär i Falkenberg och åker sedan ut på Hallandstu­rné.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden