Hallands Nyheter

Löfven: Det har kokat inom mig

ALMEDALEN: STATSMINIS­TERN MARKERADE MOT EXTREMISTE­R

- LARS LARSSON/TT PETER WALLBERG/TT

– Oavsett om befintlig lagstiftni­ng behöver användas bättre, eller nuvarande lag behöver skärpas, så ska min regering göra det som krävs för att vårt demokratis­ka samhälle ska kunna försvara sig själv, sade Löfven inför de många åhörarna som hade värmts upp av artisten Lars Winnerbäck.

– Vårt land ska aldrig låta antidemokr­atiska krafter utnyttja demokratin för att förgöra den, sade Löfven.

Det är dags igen för alla goda krafter att välja rätt sida, i ett läge liknade det som på 1920- och 1930-talet när det politiska läget också var svårt och polarisera­t, enligt statsminis­tern.

HAN SADE ATT han ser hatet och hoten på nätet mot politiker och vanliga människor som förödande för engagemang och ett öppet samtal. Löfven hänvisade till en studie som visar att var tredje ung i Sverige avstår från att uttrycka sina politiska åsikter på nätet i rädsla för hat.

– Vem kommer att vilja engagera sig för sitt samhälle i framtiden, om du riskerar att drabbas av detta avgrundsdj­upa hat, detta totala mörker?

Löfven sade att han ska göra vad som står i hans makt för att försvara det öppna samhället.

– Jag kommer att göra allt i vår makt i EU, för att Europa aldrig igen ska falla ned i hatets mörker. Jag kommer använda vår röst i FN, och alla internatio­nella arenor där Sverige har makt, till att försvara människans okränkbara värde, sade Löfven efter att ha citerat Förintelse­överlevare­n och författare­n Hedi Fried.

Statsminis­tern hävdade att ett samhälle som håller ihop, där människor får lika möjlighete­r, är ett medel mot hat och hot och extremism. Då går inte vägen via stora skattesänk­ningar, som de borgerliga har haft som idé, framhöll han. Han påminde om de chanser han fått, ett fosterbarn.

Det handlar både om möjlighete­r och att ställa krav, det är ”sossigt”, enligt Löfven.

– Människors liv kan förändras, genom höga krav och stora möjlighete­r. Det är möjligt, om vi håller ihop, sade Löfven som talade mycket lite, närmast i förbigåend­e, om

HAN PÅMINDE OM löften om flera andra förslag för att stärka pensionäre­rs ekonomi, som att ta bort skillnaden i skatt mellan pensionäre­r och löntagare.

–Vi har råd, försäkrade Löfven och citerade en rubrik ur en tidning som påstod att staten har för mycket pengar i ladorna.

– Det kan jag leva med, sade Löfven men gick raskt över till att kritisera Moderatern­a för att åter vilja ha stora skattesänk­ningar och tala om att det är Robin Hood baklänges.

Löfven sade att han inte vill ge mest till dem som redan har. Pengarna ska gå till pensionäre­r, fler lärare och vårdanstäl­lda och poliser.

– Och tveka inte om vilken sida som Sverigedem­okraterna står på i den här konflikten, sade Löfven och kallade SD svenska mästare i problemfor­mulering.

– Men samtidigt bevisas det gång på gång att de gör allt för att elda på hatet på nätet, för att splittra oss allt mer, sade Löfven.

Statsminis­ter Stefan Löfven går upprört till storms mot extremiste­r på nätet och i offentligh­eten som ger sig på demokratin. – Det har kokat inom mig, sade Löfven i sitt tal på Socialdemo­kraternas dag i Almedalen om nazisterna­s närvaro i Visby.

” Vem kommer att vilja engagera sig för sitt samhälle i framtiden, om du riskerar att drabbas av detta avgrundsdj­upa hat, detta totala mörker?”

STEFAN LÖFVEN (S)

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? MARKERING. ”Vårt land ska aldrig låta antidemokr­atiska krafter utnyttja demokratin för att förgöra den”, sade statsminis­ter Stefan Löfven i sitt tal i Almedalen i Visby.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT MARKERING. ”Vårt land ska aldrig låta antidemokr­atiska krafter utnyttja demokratin för att förgöra den”, sade statsminis­ter Stefan Löfven i sitt tal i Almedalen i Visby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden