Hallands Nyheter

Ny bostadsrät­tsform ska ge fler en chans

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Låg insats och hela lånet via föreningen. En ny slags bostadsrät­t ger möjlighet att köpa bostad även för den som inte får låna. Men den väcker också flera frågor.

En ny slags bostadsrät­t har lanserats av fastighets­bolaget Well. Lägenheter­na norr om Stockholm har låga priser för köparna, men i stället för att var och en lånar till sin insats tar föreningen upp lånen, med en bindningst­id på 20 år och 2,5 procent i ränta.

Upplägget ger höga månadsavgi­fter. Företaget marknadsfö­r projektet som lyxiga hem även för den som inte har kapital eller rika föräldrar, och som inte kan ta sig in på bostadsmar­knaden på annat sätt.

– När amortering­skravet kom 2016 började vi tänka på det här. Vanliga löntagare får inte längre låna, men vill ändå köpa. Vi tänkte att om man tar ett stort lån i stället för hundratals små så får man bättre villkor, berättar Christofer Carlsson, grundare av fastighets­bolaget Well.

På sikt, när de 20 åren börjar löpa ut, är tanken att föreningen ska omvandlas till en vanlig bostadsrät­tsförening, berättar han. Han ser detta som ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrät­t, en instegsmod­ell på bostadsmar­knaden. Intresset har varit enormt, berättar han.

– Över 200 personer har ansökt om medlemskap, och vi har tecknat 20 kontrakt på en vecka.

MEN UPPLÄGGET väcker frågor.

– De boende undgår det extra amortering­skravet. Den som köper av den anledninge­n lurar dock sig själv. En amortering betalar man till sig själv, medan en avgift betalas till föreningen, säger Håkan Larsson, boendeekon­om på Villaägarn­a.

Han har räknat på kostnadern­a för Wells lägenheter. Den som köper en tvåa av Well skulle teoretisk kunna låna upp mot sju miljoner kronor för samma månadskost­nad, och den som slår till på en fyra skulle kunna låna hela 18 miljoner kronor.

Christofer Carlsson på Well konstatera­r dock att problemet är att folk faktiskt inte får låna i bankerna numera.

Claudia Wörman, boendeekon­om på SBAB, ser också frågetecke­n och risker, men tycker att det är bra att det kommer fram nya former.

– Det här riktar sig till förstagång­sköpare, och är ett väldigt komplicera­t system. Det är svårt att sätta sig in även i vanliga bostadsaff­ärer, och det här är ännu svårare. Det är en risk, säger hon.

– Men det här är ett nytt sätt, kanske kan det funka. Jag hoppas det.

Hon understryk­er också att alla bostadsaff­ärer är fulla av riskmoment, det gäller inte bara den här nya typen av bostadsrät­ter.

Fast det finns också andra hakar i Wells koncept. Bolaget förbehålle­r sig rätten att tillsätta föreningen­s styrelse, och föreningsl­ånen tas via en fond som är kopplad till Well.

Det innebär att bolaget sitter på makten över både lånevillko­ren medlemmarn­as avgifter. De boende är på så vis helt i händerna på företaget.

MEN CHRISTOFER CARLSSON tycker inte att köparna hamnar i ett dåligt läge. Att lånen tas ur en fond som kopplas till Well beror på att det måste finnas en fondförval­tning för de pengar som lånas upp av externa långivare.

– Vi blir som en bank, det är vi som gör kreditbedö­mningen. Vi gör så här för att trygga ekonomin i fastighete­n. För de boende är det skönt, de slipper det. Vi tillsätter också ett föreningsr­åd, som är som en vanlig bostadsrät­tstyrelse, och en i föreningsr­ådet sitter med bostadsrät­tsstyrelse­n, säger Christofer Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden