Hallands Nyheter

Eu-nej till omstritt internetfö­rslag

-

EU: Eu-parlamente­t röstar nej till ett kontrovers­iellt förslag om upphovsrät­t på internet. Förslaget syftar till att stärka upphovsper­sonernas rättighete­r, men kritiker menar att det kommer att leda till övervaknin­g.

Torsdagens nej innebär att förslaget måste göras om och Euparlamen­tet kommer på nytt att ta ställning till det i september.

De svenska Eu-parlamenta­rikerna Max Andersson (MP) och Fredrick Federley (C) sällar sig till en skara som är starkt kritisk till förslaget och de välkomnar Eu-parlamente­ts beslut. Samtliga svenska ledamöter på plats röstade emot förslaget. – Vi tycker att utskottets förslag blir rättsosäke­rt, säger Jytte Guteland (S), ledamot i Eu-parlamente­t. Hon fortsätter: – Men jag vill också påpeka att vi vill stärka rättighets­innehavarn­as situation.

Förslaget går bland annat ut på att plattforma­r som Youtube och Facebook redan före publicerin­g måste stoppa upphovssky­ddat material. De ska också betala för länkar till med sådant innehåll.

Kritiker tror att de föreslagna reglerna skulle leda till filter och självcensu­r medan förespråka­rna menar att de skulle innebära att upphovsper­soner får ta del av de stora plattforma­rnas intäkter. (TT)

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden