Hallands Nyheter

Gräsmattor och blomsterän­gar

- AGNETA BÖRJESSON Riksdagsle­damot (MP)

För en dryg månad sedan var det den biologiska mångfalden­s dag. I riksdagen fick vi i Miljöparti­et besök av SNF som dels höll en föreläsnin­g på temat och dels lät oss bygga ett litet bihus av smala bambupinna­r. Mitt lilla bihus har jag hängt upp bland syrenbuska­rna bakom huset. Bihuset är till för bin som lever ensamma och inte sticks. Men som är fantastisk­a pollinerar­e. Jag går ibland ut och tittar till det lilla bihuset och i morse upptäckte jag att en av ingångarna har täckts för. Ett bi har flyttat in och lagt ägg och sedan täckt hålet. Ett bi som snart blir fler som bin som kommer att ha ett härligt liv i min trädgård.

Dessvärre hotas många biarter av utrotning eftersom vi tar bort alltfler bra platser för dem. Ljunghedar, diken och ängsmarker var tidigare vanliga och de arter som trivdes där blir alltmer sällsynta i takt med att landskapet förändras. Och våra välstädade och krattade trädgårdar minskar möjlighete­r för många insekter och fåglar att hitta boplatser och mat. Även miljögifte­r påverkar.

Byt ut gräsmattor mot ängar i våra städer föreslår forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet.

VETENSKAPS­RADION HAR NYLIGEN rapportera­t om ett projekt där forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet vill byta ut gräsmattor mot ängar i städer. 80 procent av grönytorna i de svenska städerna består av gräsmattor. Något som kräver underhåll utan att ge någon större biologisk mångfald. Därför vill de se vad som händer om man byter fler gräsmattor mot ängar för att spara pengar och resurser och inte minst öka den biologiska mångfalden.

REGERINGEN VILL UPPMUNTRA den här typen av satsningar på stadsgröns­ka och ekosystemt­jänster i stads- miljöer och har gett Boverket pengar som kommuner kan ansöka om. Göteborg har varit tidiga med att söka pengar. De har redan startat anlägga tre stycken blomsterän­gar. I Kungsbacka har Miljöparti­et nyligen fått igenom en motion på samma tema men där man vidgar ansvaret till ytor nära fastighete­r utmed gator, parker och skogar mm. Jag ser verkligen fram emot att kunna plocka blommor utmed vägkanter igen. Kungsbacka är ju en kommun i stark förändring som växer och från att knappt haft mer än några kvarter stadskärna så håller kommunen på att bli en stad. Och varje stad behöver gröna stråk som kan ge rekreation och liv till staden och de som bor där.

MILJÖPARTI­ET OCH CENTERPART­IET anordnar tillsamman­s ett seminarium om biologisk mångfald strax innan skolstart, den 16 augusti på biblioteke­t i Halmstad, 18-20. Då kommer kunniga föreläsare tillsamman­s med riksdagska­ndidaterna för de två partierna att prata. Det är bra att frågan får en plats i valrörelse­n. För utan bin och humlor blir det svårt att få mat och växtlighet. Men fram välkomnar jag gärna fler bin flyttar in i min trädgård.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden