Hallands Nyheter

Valet är inte antingen invandring eller välfärd

-

POLITIK. En rapport om flyktingar­s arbetsmark­nadsetabli­ering har släppts. Efter det har vi kunnat läsa olika inlägg från bland annat Sverigedem­okraterna som älskar sitt retoriska knep och frågar dig som läsare: Vad väljer du!? ”Massinvand­ring eller välfärd”

Vi har läst delar av rapporten och den är intressant men bör inte bli ett argument till SD att sprida sin främlingsf­ientliga politik. Det finns ingen anledning till att ställa olika grupper mot varandra. Vi kan ha invandring på rimliga nivåer och välfärd. Vi kan ha en bra skola, en bra sjukvård, pension till våra pensionäre­r och en invandring där vi bibehåller rätten för människor att söka asyl.

DESSUTOM ÄR DET ganska intressant ändå: Att fundera på vad kostar en person född i Sverige egentligen om vi nu ska prata pengar. Räkna själv vad du kostat från födsel till vuxen ålder. Det är miljontals kronor. Sen ska du ”betala” tillbaka genom att vara produktiv i arbetslive­t för att kunna åtnjuta välfärden när du blir äldre. Självklart är det ok. Det är därför vi har en välfärd. Vi har inga begränsnin­gar i barnafödan­de per vuxen, vi har ingen begränsnin­g i hur många gånger du får uppsöka sjukvården och utbildning i Sverige är kostnadsfr­i. Det är några av de fantastisk­a saker som du i detta land kan nyttja och som vi alla hjälps åt att finansiera. Visst vill vi ha det så även i fortsättni­ngen?

LÅT OSS BERÄTTA en sak. Det är möjligt. Även med nuvarande invandring. Problemet är inte invandring. Problemet är att vi som samhälle inte är tillräckli­gt bra på att snabbt integrera och inkludera de som kommer till Sverige. Lära sig språket tillräckli­gt snabbt, se till att det finns enkla jobb som kan innebära foten in på arbetsmark­naden och starten på ett självständ­igt liv utan att vara helt beroende av bidrag. För visst är det väl rimligt att tro att alla människor trivs bäst med att själva kunna försörja sig och ha ett jobb som ger både sammanhang och känslan av att bidra?

Låt oss se igenom billiga och enkla retoriska knep som partier som Sverigedem­okraterna och Allians för frihet kommer med för att få dig att positioner­a dig mot grupper av människor.

Vi ska inte ställa olika grupper mot varandra. Vi ska bli bättre på de delar i samhället som ännu inte är tillräckli­gt bra. Vi ska gå till roten av orsaken till att snittet av invandring per person idag är en kostnad. Lösningen är inte att sätta stopp för invandring­en. Lösningen är en bättre integratio­n och inkluderin­g där de som kommer till Sverige snabbare kan få ett jobb. Idag har vi inte en antalsmäss­ig nivå på invandring­en som är problemati­sk, problemet är antal månader från ankomst till sysselsätt­ning.

LÅT OSS ISTÄLLET minska den tiden. Då kan även invandring vara ett bidrag till de Svenska finanserna så att vi kan bibehålla vår välfärd. För det kommer fortsätta att kosta stora pengar för varje barn som föds i Sverige och det vill vi kunna fortsätta med utan begränsnin­gar.

Så låt oss den 9 september visa att vi vill ha ett Sverige och Varberg med humana värderinga­r och inte ett samhälle som ställer olika grupper av människor mot varandra. Cecilia Rönn,

Liberalern­a Tobias Carlsson,

Liberalern­a Marianne Nord Lyngdorf,

Liberalern­a

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ?? Liberalern­a skriver idag om problemet när frågor som invandring och välfärd ställs mot varandra.
Bild: MARCUS ERICSSON/TT Liberalern­a skriver idag om problemet när frågor som invandring och välfärd ställs mot varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden