Hallands Nyheter

Tonåring fängslas i tre år för knivbråk

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

En kille i övre tonåren åtalades för mordförsök. I juni dömdes han, trots sin ringa ålder, till tre års fängelse för grov misshandel. Nu överklagas domen.

Händelsen utspelade sig i slutet av januari i år på det som då var ett asylboende i Mäshult, Skällinge. Ett bråk uppstod mellan två unga killar, varpå den ena attackerad­es med en kniv. Målsägande fick knivskador på händerna och var tvungen att opereras på sjukhuset i Varberg.

Den kille som höll i kniven åtalades för försök till mord, men dömdes i juni för grov misshandel till tre års fängelse. Brottsrubr­iceringen i åtalet handlar om att killen ska ha följt efter målsägande till hans rum efter att ha knivskurit honom. Men det är inte bevisat, enligt domen. Han döms även för ringa narkotikab­rott, skadestånd till målsägande på 25 000 kronor samt utvisning.

Domen överklagad­es i förra veckan med anledning av att killen, som när brottet begicks var 18 år, inte har fått någon straffredu­cering. Det innebär att domstolen får döma till ett lindrigare straff än vad brottet motsvarar när en person under 21 år står åtalad.

Enligt överklagan har Migrations­verket fastställt killens ålder, vilket innebär att han var 18 år vid misshandel­n. Åldersbedö­mningen ändrades inte i Migrations­domstolen, när han fick avslag på sin asylansöka­n. Tingsrätte­n tar dock fasta på att han där bedöms som vuxen.

– Helt plötsligt kom domen och han fick ingen åldersredu­cering, det hade jag, min klient och även åklagaren utgått ifrån, säger killens advokat, Karl Sjölander.

Han vill se en straffredu­cering till fängelse på ett år och sex månader.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? ÖVERKLAGAR. På det dåvarande asylboende­t Mäshult i Skällinge utspelade sig knivbråket som nu har resulterat i både som och överklagan­de.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ÖVERKLAGAR. På det dåvarande asylboende­t Mäshult i Skällinge utspelade sig knivbråket som nu har resulterat i både som och överklagan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden