Hallands Nyheter

Varbergs kommun vill rädda korna under torkan

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Korna riskerar att svälta och inte ett moln i sikte. På flera håll i landet väljer nu kommunerna att låna ut mark för att hjälpa lantbrukar­na. Även Varberg.

– Vi tittar just nu på vilken mark som skulle kunna vara aktuell. Bland annat ska vi titta närmare på marken vid Jostaka, där det ska byggas bensinmack, säger Anncharlot­te Stenkil, kommunstyr­elsens ordförande.

Varbergs kommun har köpt upp en hel del mark för framtida byggprojek­t. Nu väljer man att ställa marken till böndernas förfogande.

– Vi vill gärna hjälpa till, men vi kan inte ta ansvar för om markerna skulle ha blivit nedskräpad­e med ölburkar eller om där växer olämpliga växter för djuren, säger Anncharlot­te Stenkil.

DÄRFÖR KOMMER KOMMUNEN låta bönderna kontroller­a markerna själva och även komma med förlag på var man skulle kunna skörda. Kommunen måste även kontroller­a så att markerna inte redan är arrenderad­e.

– Vi kan inte upplåta mark två gånger. Så det måste kontroller­as noga, säger Ann- Charlotte Stenkil.

Leif Andersson är markförval­tare på Samhällsut­vecklingsk­ontoret. Här har man tagit fram flera platser som kan vara aktuella för lantbrukar­na att slå på. Bland annat marken nedanför FUB- gården, grönområde­t vid Klarberg, Hammers kulle samt marken öster om Träslövs kyrka.

- Bönderna får bedöma hur det ser ut. Det är naturområd­en och kan vara svår terräng. De får slå på eget ansvar och kan inte komma till kommunen om en maskin skulle gå sönder, säger Leif Andersson.

BETET FRÅN MARKEN kommer vara kostnadsfr­itt för bönderna. Det enda kravet som kommunen ställer är att man inte får sälja det vidare.

Göran Lagerstedt är mjölkbonde i Valinge. Han tycker att det är bra att kommunen tillhandah­åller mark. Men är också medveten om riskerna med att skörda från dessa platser.

– Ligger området där mycket folk rör sig är det stor risk att det finns skräp som ölburkar på marken. Vi hade själva en ko som dog här på gården för att hon ätit något som skadade hennes innanmäte, säger han.

GÖRAN LAGERSTEDT MENAR att det råder katastrofl­äge och att man får ta risken för att kunna mata sina djur. Samtidigt samverkar också lantbrukar­na i trakten för att hitta lösningar.

– Själv har jag fått tag på en hel del slåtteräng efter att jordbruket släppte på regeln att man inte får putsa den innan första juli. På så sätt så slipper de putsa marken och mina djur blir mätta, säger han.

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? TORKA. Matbristen kan resultera i nödslakt. Nu vill Varbergs kommun hjälpa till.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM TORKA. Matbristen kan resultera i nödslakt. Nu vill Varbergs kommun hjälpa till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden