Hallands Nyheter

Nyanställn­ingar på g hos växande Tomal

- MARTIN ÖRTEGREN

Nya kontorslok­aler, köpt mark ämnad för en ny monterings­hall och 40 procent över årets budget för tillfället. Ingenjörso­ch verkstadsf­öretaget Tomal är inne i en positiv period.

Efter semestern ska byggandet av de nya kontorslok­alerna som omfattar 119 kvadratmet­er i två våningspla­n påbörjas och de beräknas ska stå klara i mars nästa år.

– Det blir ungefär 15 kontor och några konferensr­um. Vi är trångbodda nu, säger Tomals vd Teddy Eriksson, som tillägger att investerin­gen för lokalerna uppgår till cirka 4,5 miljoner kronor.

”Det sätter spännande press och ger härliga utmaningar för vår organisati­on” TEDDY ERIKSSON

vd

FÖRETAGET HADE ETT tungt 2016. Nu när halva 2018 har passerat blåser det betydligt varmare vindar.

– Vi har jättemycke­t att göra. Det känns fint. Vi skapar fler resurser, anställer fler personer och involverar fler underlever­antör som hjälper oss med orderingån­gen. Vi har tre gånger så mycket än vanligt att göra vid denna tiden. Vi har fyllt ut i princip hela året. Vi ligger ungefär 40 procent över vår budget och den är satt högre än föregående år. Jämför vi med 2016 års omsättning och årets som vi tror vi kommer uppnå är det en ökning med 100 procent, säger vd:n.

Han ser det som en motivation­sgivande morot för företaget som är beläget i Vessigebro.

– DET SÄTTER spännande press och ger härliga utmaningar för vår organisati­on att hantera den mängd orderingån­g. Det roliga i ökningen är att det är mycket tack vare miljötekni­kapplikati­oner, som vår utrustning går till världen över.

– Den stora bommen är rökgasreni­ng på båtar, för svavelredu­cering. Vår doseringsu­trustning monteras kundanpass­at med hög precision på båtarna tack vare vår fantastisk­a personal med stort know-how. Det känns extra roligt att lilla Tomal exporterar 70 procent av produktion­en till 40 länder.

Expanderin­gen och utbyggning­en var egentligen bara en tidsfråga.

– VI HAR känt i två, tre år att det var på gång. Vi vill ligga i framkant och nu har vi flera applikatio­ner som får vi vara med på. Men nu går det lite för fort så vi hinner inte få fram resurser. Vi har gått från 60 till 70 personer på ett år.

Personalst­yrkan kommer att bli större även under detta år.

– Generellt har vi resursprob­lem inom alla yrkeskateg­orier nu. Men det jag tror vi behöver mest är ingenjörer, Cad-ritare, svetsare och monterings­personal. Hur många personer det rör sig om vet jag inte.

Ytterligar­e ett tecken på att företaget frodas är att de har köpt mark av grannen.

– Det är 3500 kvadratmet­er tomt där vi ska bygga en monterings­hall. Just nu hyr vi en lokal i centrala Falkenberg men vi vill ha det nära för logistiken.

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? POSITIV TREND. Till mars nästa år ska utbyggnade­n med 15 kontor och ett par konferensr­um stå färdigt för Tomal i Vessigebro.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN POSITIV TREND. Till mars nästa år ska utbyggnade­n med 15 kontor och ett par konferensr­um stå färdigt för Tomal i Vessigebro.
 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? BRÅDA DAGAR. Efter halva 2018 har företaget i princip fyllt ut året med ordrar.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN BRÅDA DAGAR. Efter halva 2018 har företaget i princip fyllt ut året med ordrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden