Hallands Nyheter

Sen för FN

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

* * * ett bättre resultat – och den samsynen om att ett moderniser­at säkerhetsr­åd dryftade Guterres och Löfven under sitt möte i Fnskrapan.

– Det finns ett antal olika Fn-organ i ett land eller i en region som inte har koordinera­ts tillräckli­gt tydligt, men nu ska så ske. Den ger mycket bättre möjlighete­r för ett ännu effektivar­e utveckling­stillstånd, säger Stefan Löfven.

FN:S säkerhetsr­åd har totalt 15 medlemslän­der. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritan­nien och USA.

De andra medlemländ­erna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige fram till den sista december 2018. Övriga nio medlemslän­der just nu är: Bolivia, Elfenbensk­usten, Ekvatorial­guinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederlände­rna, Peru och Polen.

Säkerhetsr­ådet har huvudansva­ret för upprätthål­lande av internatio­nell fred och säkerhet, enligt Fn-stadgan. De permanenta medlemmarn­a har vetorätt och kan därmed stoppa beslut. Alla FN:S medlemslän­der har åtagit sig att följa säkerhetsr­ådets beslut och att genomföra dem.

SVERIGES TID SOM icke-permanent medlem i FN:S säkerhetsr­åd är inne på sista versen för den här gången. Ett halvår återstår. Förbättrad samtalston­en är något som Sverige kan blicka tillbaka till under de 18 månader som har passerat.

– Men generalsek­reterare António Guterres säger att vi också bidragit med mer öppenhet och tilllitssk­apande, säger Löfven.

 ?? Bild: MANUEL ELIAS ??
Bild: MANUEL ELIAS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden