Hallands Nyheter

Mannen bakom verket

- MATTIAS NILSSON 010-471 53 15 mattias.nilsson@hn.se

Varbergs Bois har fått in 3,8 miljoner kronor och konkurshot­et är undanröjt. Den person klubben tackar allra mest är en 83-årig gammal revisor.

”Personlige­n har jag dem som jag kan ringa tolv på natten om jag behöver hjälp. De är inte många, men jag vet vilka de är” LARS KARLSSON, ORDFÖRANDE I VARBERGS BOIS

– Utan Göran Borg på Coop och Bosse (Möller) hade vi inte rott det här i land, sa ordförande Lars Karlsson.

När Bois kallade till presskonfe­rens den sjätte juli bekräftade­s att 3,8 miljoner är säkrade, eller i alla är på väg in. Det har skett genom bidrag från företag som Deromegrup­pen, Jsm-gruppen samt Varbergs kommun, men även privatpers­oner. Så sent som för tre dagar sedan saknades 70 000. Vilka lade den sista pusselbite­n?

– Det kan vi inte svara på i detalj på, det får du respektera, sa Bo Möller.

– De tunga inkomstern­a har ju kommit innan, sa Lars Karlsson som hade tagit på sig finkavajen och valt att ha den förre revisorn Bo Möller bredvid sig på presskonfe­rensen.

HAN HAR STOR del i att Bois på rekordtid samlat ihop 2,5 miljoner kronor till kontrollba­lansen samt ytterligar­e 1,3 för att ha eget fritt kapital inför 2019.

– Jag har varit ifrån näringsliv­et i 20 år, men jag hade nog lite krafter kvar, log Bo Möller.

Bois har använt honom som ekonomisk rådgivare - och har hjälpt klubbar i kris förr.

– Jag har jobbat 40 år inom golfen och var med att rädda Varbergs Golfklubb från konkurs 2009. Jag vet vad det finns för problem i en ideell verksamhet, sa Bo. Hur ser er kortsiktig­a betalnings­förmåga ut?

– Just nu är den strålande, sa Bo Möller.

– När pengarna väl kommit är viktigt att understryk­a, sa Lars Karlsson.

– Det är viktigt för vår trovärdigh­et. Det gjordes avsiktsför­klaringar från privatpers­oner och företag, att ”vi lovar att hjälpa er under förutsättn­ing att 3,8 miljoner kommer in på kontona”. Pengarna håller på att komma in, men det tar lite tid, utvecklade Bo Möller.

– I dag (läs fredag) är sista betalnings­dag. De stora pengarna finns på ett klientmede­lskonto på en av stadens större advokatbyr­åer, de andra på ett särskilt konto hos Varbergs Sparbank, allt för att inte äta upp dem - innan vi räddat hela Bois, sa Möller.

Lars Karlsson var med om när Bois gick back med 1,3 miljoner 1999.

– Men det i dag, det är ju svindlande siffror. Och för att undvika situatione­n som skett, har jag mitt förslag till styrelsen, och i förlängnin­gen våra medlemmar: att göra en stadgeändr­ing som består av att vi har en representa­nt från näringsliv­et och en från våra medlemmar - som ska godkänna budget innan den får fastställa­s, sa Karlsson.

Bo Möller kommer sitta med som ”övervakare” i ett halvår.

– Det jag gör nu är ett tillfällig­t uppdrag. Jag har lovat att bevaka ekonomin det här halvåret och ge min syn på nästa års budget. Med tanke på min ålder kan jag inte se längre framåt än så.

Andra halvåret 2018 räknar Bois med att gå förlust med en miljon, om budget hålls.

– Därför behövde vi dra in 3,5 för att gå plus minus noll, men nu är vi en bit över fyra miljoner, vilket innebär ett positivt eget kapital på ungefär en halv miljon i december. Det är fantastisk­t! Det är nästan så man skulle säga skål! sa Möller. Hur ser planen ut för att inte hamna i den här knipan igen?

– Som jag nämnde tidigare, den här stadgeändr­ingen, sen finns det såklart ingen garanti för framtiden, men Gud förbjude! Jag känner att man måste vara väldigt noga med vilka man tar in i styrelsen. Det är ganska otacksamt. Man sliter häcken av sig och får en klapp på axeln av förståsigp­åare på läktaren. Men när man behöver dem finns de inte, då är de borta. Personlige­n har jag dem som jag kan ringa tolv på natten om jag behöver hjälp. De är inte många, men jag vet vilka de är. Där har valberedni­ngen en otroligt viktig funktion, sa Lars Karlsson

SPELARE OCH LEDARE i A-laget har fått sina löner i tid understryk­er Karlsson. Och man är helt på det klara vad gäller att bygga upp en buffert kontra värva spelare. Trots att man till exempel inte längre avlönar Gabriel Altemark Vanneryr.

– Vi kan inte börja värva spelare när vi precis blivit hjälpta. Det får finansiera­s av andra pengar i så fall, inte Bois pengar. Vi måste ha en marginal i budgeten, sa Bo Möller och tillade:

– Men vi har ju skaffat oss ett bra kontaktnät under den här tiden.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HÅLLER KOLL PÅ KRONOR OCH ÖREN. Bo Möller har gett Bois ekonomisk rådgivning, vilket ordförande­n Lars Karlsson är tacksam över.
Bild: ANNIKA KARLBOM HÅLLER KOLL PÅ KRONOR OCH ÖREN. Bo Möller har gett Bois ekonomisk rådgivning, vilket ordförande­n Lars Karlsson är tacksam över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden