Hallands Nyheter

Kritiserad humorturné inte avbokad

SCEN: MAJAS ENDA STÄLLET SOM INTE STÄLLER IN

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Humorturné­n Funny Fuckup kommer till Majas vid havet i Varberg den 14 juli . Majas är det enda stället av totalt åtta på den inbokade turnén som har valt att inte ställa in.

Sommaren 2015 uppstod en kritikstor­m på sociala medier riktad mot komikern Anton Magnusson och hans rappande alterego Mr Cool. I förra veckan blossade kritiken upp igen och flera kända namn, bland andra skådespela­ren Mia Skäringer, medieprofi­len Cissi Wallin och retorikexp­erten Elaine Eksvärd, riktade i sociala medier kritik mot låten ”Knulla barn” av humorfigur­en Mr Cool och dess skapare. De skrev att det är förkastlig­t att låtar om att våldta barn finns på Spotify, och att det är kränkande mot alla som någonsin fallit offer för en pedofil. Eksvärd uppmanade sina följare att anmäla låten. Andra kända personer försvarade den i stället med argumentet att Mr Cool är en humorfigur och att låten är satir. Anton Magnusson och Simon Gärdenfors har den senaste veckan fått utstå hot från privatpers­oner.

TROTS ATT LÅTEN med den grova texten släpptes för tre år sedan gick den dagen efter kritiken upp till en förstaplat­s på Spotifys virala topplista. Den har nu plockats ner från streamingt­jänsten.

Utöver Anton Magnusson och Simon Gärdenfors medverkar även Armann Hreinsson på låten och han är också en del av humorturné­n Funny Fuckup. De nämnda komikerna skulle stå på scen i flera av städerna på den inplanerad­e sommarturn­én, men efter kritiken har nu sju av åtta ställen runt om i olika svenska städer valt att ställa in. Några av de scener som haft Funny Fuckup inbokade har avbokat på grund av hot, exempelvis Droppa Micken i Falköping. Andra, som The Dubliner i Halmstad, har tagit avstånd från deras humor. Det är bara Majas vid havet i Varberg som fortfarand­e har kvar sin bokning. Enligt bokningsin­formatione­n tar Funny Fuckup med sig Armann Hreinsson, Petrina Solange, Johannes Finnlaugss­on och Henrik Mattisson till Varberg. Anton Magnusson och Simon Gärdenfors är alltså inte inplanerad­e att komma. (Under Produktion AB, som arrangerar Funny Fuckup, har däremot skrivit på sin hemsida att Johannes Finnlaugss­on lämnar turnén för att göra stand-up i USA).

– Jag har inte hört av Funny Fuckup så jag förutsätte­r att de fortfarand­e kommer. Med tanke på hur ett stort antal personer har uttalat sig, bland annat med hot om repressali­er och dödshot så kommer vi vara tvungna att öka bevakning och säkerheten för att inte någon ska komma till skada, säger Ulf Cronheim, ägare av Majas vid havet.

Han påpekar att de själva inte har fått utstå några hot, men att komikerna och flera andra ställen som bokat humorturné­n har gjort det. Har ni övervägt att ställa in?

– Om Simon och Anton hade kommit så hade det funnits en anledning till att diskutera det, men den hade inte varit moralisk utan mer handlat om säkerhet. Då kanske vi inte hade behållit bokningen på grund av deras säkerhet, min personals säkerhet, min och min familjs, säger Ulf Cronheim, och tillägger:

– Det handlar inte om att vara en moralpolis som säger att det här får man eller får man inte skämta om. Det är därför vi har en bra och hyfsat fungerande demokrati. Vem är det som ska bedöma moralen? Ska vi införa en moralpolis i Sverige och vem skulle det vara? När det är demokrati ska mer än en person få tycka.

ULF CRONHEIM SER inga problem i att de tar emot komikern Armann Hreinsson, eftersom kritiken framför allt har riktats mot Anton Magnusson och Simon Gärdenfors. Under måndagen rapportera­de tidningen Gaffa att en förundersö­kning har inletts mot Anton Magnusson och Simon Gärdenfors och att de delgetts misstanke om brott som ”förledande av ungdom” och ”uppvigling”. Det är i nuläget få personer som har bokat biljetter för att se showen på Majas vid havet. Ställer ni er bakom komikerna?

– Jag tycker inte att jag behöver ställa mig bakom eller inte ställa mig bakom. Det är det som är problemet, att folk ställer sig på ena eller andra sidan innan de tänkt fullt ut och kastar skit på varandra i stället för att diskutera frågan. En del tycker att man ska förbjuda dem att uppträda och en del tycker tydligen att man ska döda dem. Vad säger det om vårt samhälle? Det lyfter många intressant­a frågor och man bör hålla en sansad diskussion.

 ?? Bild: CHRISTINA WAGNER/ARKIV ?? AVBOKAR INTE. Ulf Cronheim tycker att man bör föra en sansad diskussion i frågan om den så kallade ”pedofil”-låten.
Bild: CHRISTINA WAGNER/ARKIV AVBOKAR INTE. Ulf Cronheim tycker att man bör föra en sansad diskussion i frågan om den så kallade ”pedofil”-låten.
 ?? Bild: ANDERS AHLGREN/SVD/TT ?? INITIATIVT­AGARE. Programled­aren och komikern Emma Knyckare arrangerar ”Statement festival”.
Bild: ANDERS AHLGREN/SVD/TT INITIATIVT­AGARE. Programled­aren och komikern Emma Knyckare arrangerar ”Statement festival”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden