Hallands Nyheter

Mansfri festival granskas av DO

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

”Statement festival” äger rum i Göteborg den 31 augusti och 1 september. Nu har diskrimine­ringsombud­smannen beslutat att den mansfria festivalen ska granskas, skriver Aftonblade­t. Festivalen arrangeras av Emma Knyckare från Rolfstorp.

Beslutet om granskning­en kommer efter anmälninga­r mot ”Statement festival”. Det är sista helgen i augusti som den planeras äga rum i Göteborg. Initiative­t kommer från komikern och programled­aren från Rolfstorp, Emma Knyckare, som drog igång planeringe­n av den mansfria festivalen efter att ett flertal sexuella övergrepp rapportera­ts på Bråvalla-festivalen 2017.

INGA MÄN ÄR välkomna på ”Statement”, varken på scen eller i publiken. Statements grundfilos­ofi är att utgöra en frizon för kvinnor, transperso­ner och ickebinära.

Myndighete­n vill nu att arrangören förtydliga­r vilka som får delta och motiverar vilka undantag som finns, skriver Aftonblade­t.

”Vi har fått info om en granskning och kommer bemöta frågorna som DO har”, skriver Emma Knyckare i ett sms till Hallands Nyheter.

”Jag har fått ett formulär med frågor som jag ska kika på nästa vecka och vi bemöter dom med svar helt enkelt kring tanken, utförandet och bakgrunden till festivalen”, skriver hon.

BILJETTERN­A TILL ”Statement” släpptes i vintras och sålde slut på tio minuter. Loreen, Frida Hyvönen, Joy, Maxida Märak, Beatrice Eli, Dolores Haze och Nour el Refai är några av de akter som ska uppträda på festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden