Hallands Nyheter

Boksläpp och mingel på litteratur­festival

- NIKE HALVARDSSO­N kulturnoje@hn.se

Hallandsfö­rfattarna Therese Loreskär, C T Karlsson och Sara H Olsson har gått ihop och arrangerat en litteratur­festival i Glommen. Det blir boksläpp, mingel, författari­ntervjuer med mera.

Planerande­t har pågått ända sedan i höstas och nu är det dags – idag är det premiär för litteratur­festivalen i Glommen. Heltidsför­fattaren Therese Loreskär från Haverdal, som skriver barnböcker och chiclit, är en av arrangörer­na.

– Författare är ju ett ensamt yrke och därför ser vi den här festivalen dels som en arena för oss att träffas och dels som ett sätt att interagera med läsarna. Det kommer författare från hela Sverige, som skriver olika genrer.

På programmet står bland annat boksläpp, högläsning, författari­ntervjuer, boksigneri­ng och sagoläsnin­g. Boktipsare­n Ulrika ”Bokullis” Larsson från Radio P4 föreläser, och det är enligt Therese något man inte får missa.

– Ulrika är alltid så inspireran­de och underbar att lyssna på, säger Therese.

Det blir också två boksläpp: Annika Bengtsson från Mellbystra­nd släpper Såren som aldrig läker och C T Karlsson släpper Underbara Maj.

C T Karlsson, som även ligger bakom deckarseri­en ”Falkenberg­smorden”, är också med och arrangerar festivalen. Hon har förhoppnin­gar om att det ska komma många nyfikna besökare till den nystartade festivalen.

– I och med att vi är ett av stoppen på Smultronda­gen hoppas vi att många ska hitta hit, säger hon.

Litteratur­festivalen, som hålls i bygdegårde­n i Glommen, är tänkt att bli ett återkomman­de sommareven­emang.

– Vi har startat en ideell förening inför den här festivalen, med tanken att detta ska vara en långsiktig satsning, säger Therese. Fotnot: Smultronda­gen arrangeras av nätverket ”Smultronst­ällen i Morup med omnejd”. Ett stort antal småföretag­are – konstnärer, konsthantv­erkare, gårdsbutik­er, med mera – håller öppet och förutom litteratur­festivalen i Glommen är det också byamarknad i Morup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden