Hallands Nyheter

MUSIK:

FENOMENET MED SÖNDERSPEL­ADE SOMMARSÅNG­ER KAN VARA ÖVER

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

2018 levererar ett brett utbud av hits i alla möjliga genrer, men experterna tycks vara överens – inte en sommarplåg­a så långt ögat kan nå. –De har tagit ut varandra, säger Robert Sehlberg, musikchef på Nordic Entertainm­ent Group.

Efter att ha lämnat ”Despacito”året 2017 är fältet öppet för en ny sommarplåg­a – den där låten som först älskas, dansas och grillas till, för att sedan föraktas och gå folk på nerverna. Men 2018 ekar det tomt på självklara kandidater.

– Jag tror att det här är året sommarplåg­an dör, säger Mari Hesthammer, musikredak­tör P3 Sveriges Radio.

ISTÄLLET SER HON en stabil mängd låtar som publiken konsumerar, samtidigt som radiostati­onerna inte är överens om en speciell sommarhit.

Robert Sehlberg, musikchef på Nordic Entertainm­ent Group, är inne på samma spår.

– Det är ett svårt år. Det finns jättemånga olika hits, men ingen som alla kan vara överens om är ”all over”, säger han.

Att den förändrade musikbrans­chen har medfört större valmöjligh­et ser Mari Hesthammer som en förklaring, och att den här trenden fortsätter framöver är ingen omöjlighet.

– Jag tror absolut att det kan bli samma situation, sedan kan den här stora sommarhite­n komma i år eller nästa, det kan lika gärna hända. Men jag tror att vi kommer att se en trend av fler låtar som finns tillgängli­ga för folket, och då blir det inte längre den här uttjatade låten, för att vi har så mycket att välja på och ”götta” oss i, säger hon.

Men sommarplåg­ans eventuella död innebär inte att hitlåtarna är borta. Mari Hesthammer nämner bland annat Calvin Harris och Dua Lipas ”One kiss”, Vargas och Lagolas ”Road” och Felix Sandman och Benjamin Ingrossos ”Tror du att han bryr sig” som populära låtar just nu.

Dessutom är flera bortgångna artister med och påverkar sommarens spellistor.

– Avicii gick bort i april, hans låtar känns som att de har ett väldigt bra liv den här sommaren och kommer att finnas med oss av nostalgisk­a skäl. Samma ser man bland den väldigt unga hiphop-publiken som sörjer Xxxtentaci­on, säger hon.

ROBERT SEHLBERG berättar att Sandro Cavazzas vissellåt ”High with somebody” har blivit populär på deras radiokanal­er, Molly Sandéns ”Större” likaså. För den yngre generation­en gäller Norlie & KKV:S ”Mer för varandra”, som har fått ett oväntat stort uppsving. Även Samir & Viktors Vm-låt ”Put your hands up för Sverige” överraskar på listorna.

– Det är faktiskt den enda fotbollslå­ten som har blivit någonting stort, och med tanke på hur det går för Sverige nu, vem vet? säger han.

Musikström­ningstjäns­ten Spotify håller med om att både Norlie & KKV och Samir & Viktor har nått oväntade platser på listorna.

– Sveriges framgångar i fotbollsvm så här långt har helt klart påverkat musiklyssn­andet nu under juni, säger Jenny Hermanson, nordisk vd för företaget. ”Hej hej Monika” med Nic & the Family ”Sommartide­r” med Gyllene Tider ”Där palmerna bor” med Medina ”Lilla hjärtat” med Sommarpojk­arna ”Dunka mig gul och blå” med Frida ”Lush life” med Zara Larsson ”Äckligt” med Ansiktet ”Fairytale” med Alexander Rybak ”Segertåget” med Maskinen ”En jävel på kärlek” med GES ”Despacito” med Luis Fonsi, Daddy Yankee och Justin Bieber

 ??  ??
 ??  ?? STORA, MEN INGA RIKTIGA ”PLÅGOR”. Samir & Viktors (bilden ovantill) låt ”Put rönt framgångar, och Avicii (nere till höger) har växt i popularite­t under somma-
STORA, MEN INGA RIKTIGA ”PLÅGOR”. Samir & Viktors (bilden ovantill) låt ”Put rönt framgångar, och Avicii (nere till höger) har växt i popularite­t under somma-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden