Hallands Nyheter

Sopor blir kvar på Torsholm i två år

FALKENBERG: Den kontrovers­iella omlastning­en av hushållsso­por på Torsholm i Falkenberg­s utkant får fortsätta fram till 30 september 2020.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Falkenberg­s och Varbergs avfallsbol­ag Vivab har fått förlängd tid till september 2020 för att hantera sopor vid åkericentr­alen på Torsholm. Men man måste garantera ytterligar­e åtgärder för att undvika lukt från anläggning­en.

Det här är en flerårig tvistefråg­a, där närboende sett omlastning­en som ett bekymmer, tidvis med lukt, skadedjur och buller från anläggning­en.

Läget är på intet sätt optimalt. Omlastning­en sker i en gammal tjurhall på Torsholm, på andra sidan E6, bortåt vindkrafts­parken. Omlastning­sstationen har varit en tillfällig lösning sedan 2013 i väntan på en permanent, som låtit vänta på sig på grund av ändrade planer och ändrad lokaliseri­ng.

Nu ska det dock om ett par år bli en permanent omlastning­sstation vid Gödastorp utanför Falkenberg, vid väg 150 och i närheten av biogasanlä­ggningen (se faktaruta).

Hushållsso­porna och det källsorter­ade matavfalle­t från Varberg och Falkenberg lastas för närvarande om vid Torsholm, innan det forslas vidare i större samlade transporte­r till avfallsför­bränning i Halmstad (och än så länge till Jönköping, vad gäller det organiska matavfalle­t). För närvarande hanteras årligen 20 500 ton brännbart hushållsav­fall och 4 000 ton källsorter­at matavfall på Torsholm.

FÖRRA ÅRET ANSÅG miljö- och hälsoskydd­snämnden i Falkenberg att den tillfällig­a lösningen på Torsholm blivit alltför långvarig och förbjöd därför Vivab att fortsätta omlastning­en där efter 31 mars 2018. Men Vivab överklagad­e till länsstyrel­sen som då utsträckte tiden till 31 december 2019.

Vivab såg ändå inte tiden som tillräckli­g och klagade vidare. Och nu i juni har mark- och miljödomst­olen gett Vivab ytterligar­e förlängd tid – till den 30 september 2020.

Mark- och miljödomst­olen accepterar att Vivab behöver den tiden för att hinna få klar den nya anläggning­en i Gödastorp. Domstolen skriver: ”Det är givetvis olyckligt att arbetet med en permanent lösning har dragit ut på tiden, men på de skäl länsstyrel­sen redogjort för beror det inte på passivitet från Vivabs sida.”

MEN FÖR ATT minska luktbekymr­en så kommer domstolen med ytterligar­e ett föreläggan­de: Under perioden 1 maj–30 september får matavfall inte lagras i containrar längre än till påföljande dag på omlastning­sstationen innan det forslas vidare. (Under övriga året får det lagras högst tre dagar.)

Föreläggan­det innebär att Vivab sommartid – då det i värmen kan lukta värst – inte längre kan låta matavfalle­t stå kvar över helger.

Dessutom påpekar mark- och miljödomst­olen att vissa containrar inte varit tillräckli­gt tätslutand­e för att förhindra luktspridn­ing.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: MARCUS ALAKANGAS/ARKIV ?? OMLASTNING. Vid anläggning­en på Torsholm kan omlastning­en av 25000 ton hushållsso­por och matavfall pågå ytterligar­e två år.
Bild: MARCUS ALAKANGAS/ARKIV OMLASTNING. Vid anläggning­en på Torsholm kan omlastning­en av 25000 ton hushållsso­por och matavfall pågå ytterligar­e två år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden