Hallands Nyheter

Surfkultur­en lockar många

VARBERG: SOL, VÅGOR, SKEJT OCH HÄRLIGT HÄNG I APELVIKEN

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Det var perfekt väder när den tolfte upplagan av Surfers Day arrangerad­es i lördags. Solen och vågorna drog många besökare till Apelviken.

För tolfte gången arrangerad­es Surfers Day i lördags. Årets upplaga blev en folkfest med mycket folk som njöt i det fina vädret. Många passade också på att testa de olika sporterna.

– Sådant här väder har vi egentligen inte i Sverige, säger Marcus Boman från Surfers Paradise som står bakom Surfers Day.

Tanken med arrangeman­get är att visa upp sporten och framför allt att publiken ska få prova på de olika sporterna gratis. Bland annat gavs det möjlighet att prova på SUP (Stand up paddle), vågsurfnin­g, skimboard och skejtboard­åkning i ramp.

– Det känns väldigt bra. Vi har komprimera­t programmet något på grund av matchen men vi hinner med allt vi har tänkt.

Kompisarna Ollie Vindvi, Rasmus Nygren och Sofos Wikstrand ska testa på SUP. De blir lite otåliga i kön, men snart får de kasta sig ut i vattnet med brädorna. I vanliga fall brukar de mest åka skejtboard.

– Det är samma känsla som med en skejtboard. Det är kul att stå på en bräda på vattnet, säger Sofos Wikstrand.

Lite längre ner på stranden hålls

det vågsurfnin­gkurser. Väderförhå­llandena är perfekta. Det blåser långt ut på havet vilket gör att det blir vågor inne på stranden. Olivia Stark och Vilma Blidner har varit med i kursen och fått många bra tips. Tidigare hade de provat SUP och ska avsluta dagen med att vara med i paddelrace­t.

– Havet är kul. Det är fartfyllt, säger Vilma Blidner.

– Jag lyckades fånga en våg i idag. Det var jättekul, säger Olivia Stark.

STRANDEN ÄR FULL med folk och vägen upp mot Majas vid Havet och Surfcentre­t kantas av olika prova på-aktivitete­r och även ett rockband som bjuder på livemusik. En skejtboard­ramp med tillhörand­e läktare har byggts upp.

– Skejtboard­ingen har vuxit eftersom intresset för den har ökat i Varberg. I år har vi satsat mer på rampdelen och har fler tävlingar i olika klasser. Det är ett 40-tal anmälda deltagare, säger Patrik Johansson, som ansvar för skejtdelen av arrangeman­get.

EN NYHET PÅ årets Surfers Day är Roxy Fitness som är ett koncept som vänder sig till tjejer i alla åldrar. Det handlar om att träna tillsamman­s. Deras dag inleddes med en joggingtur längs stranden, följdes upp av ett yogapass och det hela avslutades med att de deltog i Sup-tävlingen.

NERE PÅ STRANDEN har det dragit ihop sig till uppvisning i Skimboard. Malcolm Kallin, Malte Rusch, Philip Westin och Gustav Nilsson visar tricks och publiken växer sig allt större.

– Kom igen nu. Ge dem en varm applåd så att vi får se lite häftiga tricks, ropar Marcus Boman för att sätta i gång publiken som svarade med en applåd.

 ??  ??
 ??  ?? SKIMBOARDU­PPVISNING. Surfers Day lockade många besökare. Malcolm Kallin från Uppsala gör tricks under uppvisning­en i skimboard. Efter uppvisning­en fick alla som ville själva testa på.
SKIMBOARDU­PPVISNING. Surfers Day lockade många besökare. Malcolm Kallin från Uppsala gör tricks under uppvisning­en i skimboard. Efter uppvisning­en fick alla som ville själva testa på.
 ?? Bild: CAMILLA SVENSSON ??
Bild: CAMILLA SVENSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden