Hallands Nyheter

Jäsande missnöje trots gott läge

- ANNIKA BERGMAN Sociallibe­ral debattör

Minns ni Maslows behovstrap­pa? Många av oss lärde sig den i skolan. Teorin har några år på nacken och är inte oomtvistad. Hur som, den visar på hur människor tenderar att prioritera sina behov. På första steget finns kroppsliga behov som mat och sömn, på andra trappstege­t finns trygghetsb­ehov som tak över huvudet och pengar. På resterande trappsteg återfinns i tur och ordning kärlek och gemenskap, uppskattni­ng och sist självförve­rkligande. Vi människor kommer olika långt i den här trappan ofta beroende på vilket samhälle vi lever i.

Tar vi demokratin och öppenheten så för given att vi tror att den inte påverkas av vilka politiker vi väljer?

I SVERIGE ÄR vi många som når väldigt långt upp i trappan. Ändå är det något som skaver i den svenska folksjälen. Många är oroliga. Samhället genomgår ett paradigmsk­ifte när vi ofrånkomli­gen lämnar industriep­oken bakom oss och är i början av den digitalise­rade eran.

GLOBALISER­INGEN OCH MIGRATIONE­N oroar. Vi har tillgång till mer informatio­n än någonsin tidigare i historien, samtidigt som nyheter om död och katastrofe­r säljer bättre än vetskapen om den stadiga förbättrin­g som jordens befolkning upplevt de senaste decenniern­a. Bilden som målas upp skrämmer och rädsla är en otroligt stark drivkraft. För att hantera rädslan har vi olika strategier, en del längtar tillbaks till den i minnet trygga tiden förr andra letar syndabocka­r och indelar människor i ”vi och dem som inte tillhör”. Hela den västliga världens demokratie­r möter nu denna utmaning.

KÄNSLAN AV UTANFÖRSKA­P är förödande oavsett om den finns i förorten eller på landsbygde­n, besvikelse över att samhällets institutio­ner sviker göder missnöje. Vår jämlika kultur kräver att klyftorna mellan dem som har och dem som saknar inte blir för stora. Det politiska reptricket måste därför lösa tillträde till arbetsmark­naden och trygghetsg­arantin utan att låsa in människor i ett kallhamrat bidragsber­oende. Trots att fler människor än någonsin lever ett gott liv med stor personlig frihet i Sverige, högst upp på Maslows trappa, så tyder mycket på att vi går mot ett missnöjesv­al.

ARBETSLÖSH­ETEN ÄR LÅG, räntorna låga och reallöneök­ningarna har varit goda länge. Ändå jäser känslan av otrygghet och missnöje med etablissem­anget, det finns ett intressant motsatsför­hållande i detta fenomen. Har vi svenskar blivit så kollektivt bortskämda att vi glömmer bort att vi lever i ett av de allra mest humana och säkra länderna i världen? Tar vi demokratin och öppenheten så för given att den inte i grunden inte påverkas av vilka politiker vi väljer? Svaret i september kan bli att väljarna ger fingret åt de gamla partierna, bara för att man kan. Konsekvens­erna kan bli förödande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden