Hallands Nyheter

Mysig matlagning under bar himmel VARBERG:

KRISTINA HAR ETT KÖK I TRÄDGÅRDEN

- MARIA SOXBO/TT

När Kristin Lagerqvist och hennes familj flyttade in i det charmiga huset i Varberg, uppfört tidigt 1900-tal, ärvde de också en vacker trädgård.

– Familjen som bodde här tidigare tillbringa­de mycket tid till sjöss och höll inte till så mycket i sin fina trädgård. Jag älskar trädgårdsl­iv, så vi började planera direkt. Vi byggde växthus, skapade olika rum i trädgården och ställen att hänga på för både barn och vuxna, säger Kristin.

TILL SLUT ÅTERSTOD bara den gamla uteplatsen mellan en liten snickarbod och ett uthus att ta hand om. Det fanns en smutsig stenläggni­ng från 1970-talet, en kal mur – och ett gäng gråsuggor som enda gäster.

– Det var inte särskilt trevligt att sitta och äta där, så jag föreslog för min man att vi skulle röja upp och bygga ett utekök längs hela muren, från bod till bod. I vår familj är det jag som kommer med idéerna och han som bygger, och eftersom han är noggrann blev det ett lite större projekt än jag trodde. Jag tänkte att vi väl hade någon planka i en bod som vi kunde banka dit, säger Kristin och skrattar.

Tillsamman­s skissade paret upp ett genomtänkt utekök med en mittendel i betong som de gjöt själva, och träbänkar på båda sidor om den. På ena sidan fälldes en diskho ned, på den andra byggde de in sin befintliga grill.

– Vi använde mest saker vi hade hemma. Vi hittade till exempel en gammal dörr med fin patina som vi använde som hylla under arbetsbänk­en. Benen målade vi med överbliven * Titta efter material i egna uthus, samt i källaren, garaget och på vinden, så att du slipper köpa nytt.

* Om det finns plats, bygg in grillen i själva uteköket.

* Blanda gärna trä och betong som arbetsyta, den lösningen fungerar fint både inne och ute och är såväl praktisk som snygg.

* Inred med second hand och loppis, och utrusta köket med det mest nödvändiga. Det blir enklare att laga middag ute om du inte behöver bära ut allt varje gång.

* Glöm inte växterna. Snåla inte med kryddor och örter, både i odlingslåd­or och i krukor. svart färg och till bänken använde vi resterna av golvfärgen från vårt växthusbyg­ge, en mörk bets.

Familjen köpte en blandare och en diskho, men hade resten av materialet hemma.

– Ett sådant här projekt behöver inte bli särskilt dyrt.

UTEKÖKET HAR EN enkel stenkista undertill där vattnet kan rinna ut och el är framdraget. Sommartid äter de i princip alla måltider här, bara vädret tillåter. Köket är också försett med det mesta som behövs i form av karotter och tallrikar, så att man ska slippa att bära allt ut och in.

– Jag köpte en enkel uppsättnin­g på loppis, det behöver inte kosta många kronor. Tyvärr glömde jag porslinet ute första vintern så en del frös sönder, men sommartid kan allt stå ute dygnet runt. Det kan ju blåsa en del här på västkusten, så det händer att något rasar ned från hyllorna när det stormar, men det är inte hela världen, säger Kristin.

Knepet för att få utekökspro­jektet att bli av handlar om att inte göra det för svårt och omfattande, tror Kristin.

– Efter lite funderande valde vi att köra högtryckst­vätt på stenplatto­rna i stället för att göra en grusad plan. Jag tror fortfarand­e att grus hade blivit finare, men då hade projektet också blivit betydligt större. Vi hade också kunnat måla muren innan vi började bygga, men det hoppade vi över och det är jag glad för.

Nu börjar familjens drömträdgå­rd bli färdig. Matlagning­sintresser­ade Kristin har odlingslåd­orna med färska kryddor inom räckhåll. Helheten ser inte på något sätt splitterny ut, snarare som att trädgården alltid har varit så här välplanera­d.

– Vi ville inte att uteköket skulle se för modernt ut, utan att det skulle stämma överens med den gamla själen som huset och trädgården har. Därför övervägde vi aldrig ens att köpa ett färdigt, lyxigt utekök utan tanken var hela tiden att bygga själva.

Odling, lek, läsning och måltider – allt sker gärna utomhus på sommaren. Det sistnämnda blir lättare med ett utekök, konstatera­r familjen Lagerqvist som har byggt ett eget.

ETT ÅR EFTER bygget kan Kristin konstatera att det blev som hon hade tänkt sig. I år ska några ljusslingo­r upp kors och tvärs över uteplatsen för att skapa lite extra mys, och sedan är det dags att ta tag i nästa projekt. Det lilla uthuset bredvid uteköket ska röjas ur och få en glasad vägg av gamla fönster riktade mot uteplatsen. Tanken är att bygga en liten kreativ ateljé med drejskiva.

– Där inne ska man kunna sitta med ett glas rosé när det regnar, till exempel. Jag tror att hela uteplatsen kommer kännas ännu härligare när det lilla rummet också blir klart.

 ?? Bild: PRIVAT/TT ?? KOMPLETT. Kristin Lagerqvist framför det färdiga köket som har både el, vatten och grill.
Bild: PRIVAT/TT KOMPLETT. Kristin Lagerqvist framför det färdiga köket som har både el, vatten och grill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden