Hallands Nyheter

Torkan kvar från februari

-

Fjolårets juni var en trendbryta­re då himlens portar öppnade sig efter en lång period av underskott av nederbörde­n. Nu sitter vi åter i klistret vad det gäller vattentill­gången fast på ett lite annat sätt.

Fjolårets torka hade främst satt spår i de stora grusiga, sandiga vattenmaga­sinen medan årets torka i skrivande stund handlar om de mycket låga nivåerna i små magasinen, det vill säga i den mer överlagran­de jordartern­a av exempelvis typen morän. Om fjolårets torka handlade om bristen på dricksvatt­en handlar årets torka om de ytnära problem torkan för med sig samt att producera tillräckli­g mängd vatten från vattenverk­en för de törstande behoven.

MYCKET HANDLAR ALLTSÅ om torkan i nuläget som är en konsekvens av ett fastlåst läge som vi egentligen sett sedan i slutet av februari. Ett långsiktig­t övertryck över främst norra Europa och med tyngdpunkt­en över Skandinavi­en under maj och senare under juni främst lite väster om oss.

Juni fortsatte inlednings­vis i samma spår som extremvarm­a maj och månadens högsta temperatur­er nåddes under de främst inledninge­n av månaden där sydostvind­en fortsatt gynnade höga temperatur­er i Halland. Ett ganska intensivt lågtryck över Ishavet den 4:e gjorde sedan slut på den varmaste perioden och på dess baksida strömmade kyligare luft ner över Sverige men en flik av anständiga temperatur­er stannade kvar över främst sydvästra Sverige.

Sol och bad här nere medan Lapplandsf­jällen fick flera centimeter nysnö bekräftar ju vädrets mångfald i vårt avlånga land. Den lite svalare luften gjorde att vi från mitten av månaden hamnade runt 20 grader som max och lagom till midsommar drog ännu svalare luft ner och lågtryck surrade i öster och skickade ner lite band med skurar och främst den 21 strök ett band med rätt intensiva skurar med åska och hagel ner åt sydost över främst de kustnära områden i Halland.

Månadens lägsta temperatur, både vad det gäller max och min noterades under midsommard­ygnet där tempen smög under 10 på natten och knappt 18 under dagen. Tillsamman­s med rätt friska vindar från nord kändes det inte speciellt skönt framemot kvällskvis­ten. Men redan på midsommard­agen väste ånyo en ny högtrycksr­ygg in från sydväst och varmare luft började långsamt etablera sig över vår landsände och i slutet av månaden noterade via åter högsommart­emperature­r.

SAMMANTAGE­T BLEV månaden varm, ja rentav riktigt varm, och den kom att hamna på plats 2 i min temperatur­serie sedan 1975. Det är bara den förödande torksommar­en 1992 som med sina 18,3 grader ligger högre upp än årets 17,7. Nederbörde­n hamnade runt 50 procent av det normala för merparten av landskapet och blev lite ojämnt fördelad som vanligt sommartid beroende på skurkarakt­ären. Soligt var det också och ett överskott noterades i det glesa nät av observatio­ner SMHI erbjuder för främst Götaland där exempelvis Nordkoster och Karlskrona slog nytt junirekord.

Tittar vi framåt så ser är det inte något i skrivande stund som talar för någon större omläggning av vädret framöver. Högtryck och dess ryggar kommer att styra det mesta av vädret och endast några svackor i högtrycket tillåter några lågtryck från nordväst att slippa igenom men de är inte speciellt utbredda och kraftiga och nederbörde­n fastnar mest i fjällen.

HOPPET STÅR TILL att det kan smyga upp något blött ifrån kontinente­n där det till skillnad från oss är ganska oroligt med ett så kallat ”lågtryck i höjden” vilket ger risker för kraftiga oväder som eventuellt kan smyga sig norrut. En väderutvec­kling som kan vara något att tänka på om semesterpl­anerna pekar ut söderut. Svåra lokala översvämni­ngar har ju under juni drabbat Balkanområ­det ner mot Turkiet och nu senast Bulgarien och Rumänien. Prognosen framöver är fortsatt oroligt i dessa områden och lite stabilare i västra Medelhavso­mrådet.

Avslutning­svis vill jag bara lägga in ett citat från fjolårets junikrönik­a och konstatera­r hur lätt det ibland är att lägga prognoser: ”Personlige­n ser jag redan fram emot nästa sommar med fotbollsvm och garanterat fint väder. Det är numera nästan statistisk­t bevisat att VM och fint väder går hand i hand. Toppsomrar­na under innevarand­e sekel har varit 2002, 2006, 2010 och senast 2014 så det blir ju en kalassomma­r med landslaget i Ryssland 2018”.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VARMT OCH TORRT. Junivädret har inneburit stora problem för lantbruket.
Bild: ANNIKA KARLBOM VARMT OCH TORRT. Junivädret har inneburit stora problem för lantbruket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden