Hallands Nyheter

Lövin satsar allt på gröna kortet ALMEDALEN:

MILJÖPARTI­ET AVSLUTADE ALMEDALSVE­CKAN

- MARIA DAVIDSSON/TT OWE NILSSON/TT

– Jag har hört många höga och hoppingiva­nde motståndsr­op denna vecka i Almedalen, mot rasismen, för medmänskli­gheten. Men när det gäller klimatet, då är det dånande tyst, säger Isabella Lövin inför 700 åhörare.

Men språkröret, tillika klimatoch biståndsmi­nister, talar desto mer om klimatet. Hon står i ett soligt Visby och pratar om värmerekor­d som slås i hela världen, om störtregn och bönder som plågas av torka och räknar med nödslakt.

–Den globala uppvärmnin­gen är än så länge bara en grad. Om vi fortsätter business as usual kommer Skandinavi­en bli upp till sex grader varmare i slutet av det här århundrade­t. Men det kan vi inte tillåta. Bara för att vädret är galet, måste inte politiken vara det, säger Lövin.

HON ANKLAGAR Sverigedem­okraterna och Allianspar­tierna för att vilja dra ner på miljö- och klimatsats­ningar, sänka bensin- och dieselskat­ten och avskaffa den nyss införda flygskatte­n. * Höj självförsö­rjningsgra­den från 50 till 80 procent.

* Fördubbla stödet till omställnin­g till ekologiskt jordbruk.

* Stöd för mer svenskprod­ucerat foder.

* Stärkt växtskydd utan skadliga bekämpning­smedel.

* Minskat beroende av importgöds­el.

* Stöd till ett fossilfrit­t jordbruk.

* Målet för hur mycket jordbruksm­ark som ska vara ekologiskt ska höjas till 40 procent 2030.

– Hela Alliansen hotade till och med att fälla en minister för att kunna stoppa införandet av flygskatte­n. Är det att vara vuxen i rummet? Är det att vara mogen rollen av politisk ledare på planeten jorden 2018? frågar Isabella Lövin.

TIDIGARE UNDER DAGEN presentera­de MP ett förslag om att satsa en halv miljard kronor årligen på ökad matsäkerhe­t och mer ekologiskt jordbruk. Målet är att Sveriges självförsö­rjningsgra­d ska öka till 80 procent från dagens 50 procent.

Värmerekor­den och torkan visar att klimatförä­ndringarna redan är här, menar Lövin.

– Det här är något vi måste ta på största allvar, det som forskarna har larmat och varnat oss för. Vi måste förbereda oss för att vi inte kan importera 50 procent av all den mat vi äter och se till att vi har ett

ANDRA FÖRSLAG ÄR att höja målet för hur mycket av jordbruksm­arken som ska vara ekologisk till 40 procent. Dessutom vill partiet öka stödet för svenskprod­ucerat foder och minska beroendet av importgöds­el.

Isabella Lövin talar för att hålla kvar partiet i riksdagen. MP har under lång tid pendlat runt fyraprocen­tsspärren till riksdagen. Men enligt Isabella Lövin kan partiet nu skönja en liten medvind i opinionsmä­tningarna och klimatfråg­an stiger på listan över väljarnas viktigaste frågor.

Miljöparti­et gör därför allt för att satsa på sitt starkaste kort – miljö och klimat – fram till valet i september.

– Du behöver inte hålla med oss om allt, men du kan lita på att vi alltid kommer att vara klimatets försvarsad­vokater i politiken, säger Lövin.

Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin satsar allt på det gröna kortet när hon avslutar årets Almedalsve­cka. – Den som säger att miljö- och klimatfråg­an är en liten fråga har fel, säger hon.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? STOR FRÅGA. Miljö- och klimatfråg­an dominerade när MP:S språkrör Isabella Lövin talade i Almedalen.
Bild: HENRIK MONTGOMERY STOR FRÅGA. Miljö- och klimatfråg­an dominerade när MP:S språkrör Isabella Lövin talade i Almedalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden