Hallands Nyheter

Polisen ska utvärdera insatsen i Almedalen

- KLAS WIDESTRAND/TT ERIKA NEKHAM/TT

Antalet anmälda brott har fördubblat­s under årets Almedalsve­cka jämfört med 2017 – under veckan har polisen öppnat omkring 35 förundersö­kningar och siffran kan komma att öka ytterligar­e. Nu meddelar polisen att man ska utvärdera insatsen.

Det är Mats Löfving, ställföret­rädande rikspolisc­hef, som har beslutat att insatsen under politikerv­eckan i Almedalen ska utvärderas – ett arrangeman­g som till stor del har präglats av nazistiska NMR:S närvaro.

– Polisen ska titta på om, och på vilket sätt, de metoder och arbetssätt som användes ska påverka polisens arbete i den fortsatta valrörelse­n, säger Carolina Ekéus, talesperso­n på polisens nationella presscente­r och tillägger att polisen utvärderar regelbunde­t större insatser och kommenderi­ngar.

NATTEN MELLAN fredag och lördag greps och anhölls fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp i Almedalen. På lördagskvä­llen hade samtliga släppts. Men misstankar­na mot dem kvarstår och polisen jobbar med flera misstänkta brott som begåtts under den gångna politikerv­eckan.

–Vi har i nuläget ungefär 35 förundersö­kningar öppna som är relaterade till Almedalsko­mmendering­en. Att Almedalsve­ckan tar slut betyder ju inte att de avslutas, utan vi fortsätter med dessa ärenden, säger polisens talesperso­n Carina Skagerlind.

Bland dessa brott finns bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, misshandel och störande av ordning.

Carina Skagerlind betonar att antalet förundersö­kningar kan komma att bli större. Polisen har exempelvis inte granskat NMR:S tal ännu. Polisen har en hel del bildmateri­al och vittnesupp­gifter som kan komma till användning i utredninga­rna av de misstänkta brotten.

DET STÅR DOCK klart att antalet anmälda brott har ökat betydligt det här året jämfört med Almedalsve­ckan 2017, då antalet förundersö­kningar landade på drygt 15 stycken, enligt Skagerlind.

Under den gångna veckan har det kommit in flera rapporter om våld och orolighete­r med koppling till nazistiska NMR:S närvaro i Almedalen. Natten mellan lördag och söndag har dock gått lugnt till utan några anmälda incidenter.

– Det märks att det är mindre folk här nu, säger Carina Skagerlind.

”Vi har i nuläget ungefär 35 förundersö­kningar öppna.” CARINA SKAGERLIND, polisens talesperso­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden