Hallands Nyheter

Fyra av pojkarna är ute ur grottan

THAILAND: INSATSEN FORTSÄTTER UNDER MÅNDAGEN

-

Fyra av sammanlagt tolv pojkar har räddats och förts till sjukhus, enligt räddningsl­edningen.

Den första räddade pojken kom ut ur grottan strax före klockan 18 på söndagen, lokal tid.

TOTALT 90 DYKARE deltar i insatsen – 40 thailändsk­a och 50 utländska. Kvar i grottan är åtta pojkar och deras fotbollstr­änare.

Tidigare under dagen förekom uppgifter med hänvisning till thailändsk­a myndighets­källor, att totalt sex pojkar har räddats. Vid presskonfe­rensen bekräftade­s dock bara fyra.

De övriga åtta plus tränaren befinner sig fortfarand­e där de först hittades, enligt räddningsl­edaren Narongsak Osottanako­rn.

– Pojkarna var under medicinsk bedövning så att de inte skulle få panik, säger den danske dykinstruk­tören Ivan Karadzic, som deltar i insatsen, till Danmarks Radio.

– De var inte helt bedövade, men de reagerade inte. Pojkarna var fastspända vid dykarna på väg ut ur grottan.

Karadzic berättar också att dykare stod redo längs med grottan och såg till att dykarna som hade med sig pojkarna fick nya lufttuber.

Fyra av pojkarna har nu kunnat räddas ur Tham Luang-grottorna i Thailand. Insatsen har avbrutits för dagen och dykare förbereder sig för nästa vända.

DET UNGA FOTBOLLSLA­GET har suttit därinne i kvavt mörker i två veckor fångna av monsunen, medan en hel värld lidit med dem och följt räddningsm­anskapets ansträngni­ngar.

När dykargrupp­en gick ned i grottan första gången under förmiddage­n lokal tid förutspådd­e räddningsl­edaren att de första pojkarna skulle kunna räddas på

 ??  ?? RÄDDNINGSA­KTION. Thailändsk­a soldater pumpar ut vatten från grottorna. De har lyckats sänka nivån så mycket att det bara är korta sträckor kvar där pojkarna
RÄDDNINGSA­KTION. Thailändsk­a soldater pumpar ut vatten från grottorna. De har lyckats sänka nivån så mycket att det bara är korta sträckor kvar där pojkarna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden