Hallands Nyheter

Kvinnorna i centrum i Bergmans filmer

FILM: I MÅNGA AV HANS FILMER STÅR KVINNORNA I CENTRUM

- VIKTOR ANDERSSON/TT

Vad vore Ingmar Bergman utan kvinnorna? Ingrid Thulin, Eva Dahlbeck, Liv Ullmann och många andra skådespela­re bidrog i hög grad till Bergmans berömmelse tack vare sina tolkningar av hans kvinnoport­rätt.

Kvinnorna är många i Ingmar Bergmans filmer. Dessutom står de oftast i centrum medan männen inte sällan är tragikomis­ka bifigurer. Så är till exempel fallet i ”Kvinnors väntan” (1952), en sorgkantad komedi där fyra makor anförtror varandra sina äktenskapl­iga problem.

Bergmans tidiga filmer, till exempel ”Kris” (1946) och ”Fängelse” (1949), är fullproppa­de med för tiden typiska kvinnliga stereotype­r: fallna kvinnor, våldsoffer, snälla tanter, fjomsor och så vidare. Med tiden blir hans kvinnoport­rätt betydligt mer inträngand­e.

ÅSIKTERNA OM DEN kvinnosyn som uttrycks i det som bär Bergmans signatur är många och delade,

men en sak är säker och det är att kvinnorna har huvudrolle­n i hans filmiska universum samt att flera kvinnliga skådespela­res rollpresta­tioner har bidragit till hans storhet. Ingrid Thulin, Eva Dahlbeck, Bibi Andersson, Harriet Andersson och Liv Ullmann är bara några som ska ha Bergmans tack.

INGMAR BERGMAN SKREV och regisserad­e många filmer om relationen mellan man och kvinna, men också om relationen mellan kvinna och kvinna. Mest känd är kanske ”Persona” (1966), där ett existentie­llt drama utspelar sig inuti och mellan en talstrejka­nde skådespela­re (Liv Ullmann) och hennes skötare (Bibi Andersson).

Det är gott om kvinnor också i Bergmans privatliv. Förutom att han var gift fem gånger hade regissören även flera längre och kortare förhålland­en, ofta med kvinnor många år yngre än han själv. Bergman beskrivs ibland som själva urtypen för en så kallad kulturman, det vill säga en kulturellt uppburen herre som söker bekräftels­e hos unga kvinnor.

HANS MER OMSUSADE förhålland­en var med skådespele­rskor som han ofta medverkade i hans filmer. Det fleråriga förhålland­et med Liv Ullmann hör till det mest kända, men han hade även relationer med Bibi Andersson och Harriet Andersson.

Bergmans förhålland­en resulterad­e i nio barn med sex olika kvinnor. Hans sista och längsta äktenskap var med Ingrid Bergman (tidigare gift von Rosen, född Karlebo). De var gifta i 24 år fram till hennes död 1995.

EN KVINNA SOM man inte får glömma när man talar om Bergman är hans mamma. Många av hans mest storslagna kvinnliga rollfigure­r har lånat drag från mamma Karin Bergman.

 ??  ?? TVÅ AV FLERA. Bibi Andersson och Liv Ullmann var två av många kvinnor i Ingmar Bergmans liv. Förutom att de spe-lade i flera av hans filmer, bland annat i ”Persona” (1966), så hade båda två också längre förhålland­en med Bergman.
TVÅ AV FLERA. Bibi Andersson och Liv Ullmann var två av många kvinnor i Ingmar Bergmans liv. Förutom att de spe-lade i flera av hans filmer, bland annat i ”Persona” (1966), så hade båda två också längre förhålland­en med Bergman.
 ?? Bild: AB SVENSK FILMINDUST­RI ??
Bild: AB SVENSK FILMINDUST­RI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden