Hallands Nyheter

Resan har förtrollat och engagerat oss

- 010-471 53 42 mattias.nilsson@hn.se mattias nilsson

Oh Dele Alli, oh Dele Alli, hoppsan, så var Sveriges äventyr över. Men tack Granen & co för att ni höjde Vm-pulsen här hemma. Klockan 17.52, svensk tid, satte den nederländs­ke domaren Björn Kuipers pipan till munnen. Någon sekund senare blåste han av kvartsfina­len på Samara Arena. Slaget var förlorat för Sveriges del. Det blev en smärtsam utmarsch, men England vann rättvist. Till slut.

Visst, britterna var mer som en halvtrimma­d moppe än en Harley Davidson första halvtimmen. Men sen plötsligt small det. Precis där Sverige blivit förvarnat att det skulle smälla - i luften på fasta situatione­r.

AIR HARRY MAGUIRE fick en perfekt träff med skallen på en hörna. På en variant där syftet såg ut att vara att kollra bort Andreas Granqvist. När Maguire istället gick upp i duell med Emil Forsberg blev det lättare att sätta dit bollen. Rätt spektakulä­rt att just den killen bara för två år sedan följde Englands Em-spel - från läktaren med sina polare!

Och om vi ska vara ärliga så kunde Sveriges första Vm-kvartsfina­l på herrsidan på 24 år varit avgjord redan i paus. Robin Olsen höll kvar Jannes gäng när han fick ut vänsternäv­en och stoppade Raheem Sterling i slutet av första halvleken.

Luften gick sen ur Sverige när Dele Alli nickade in 2-0 i 58:e minuten. Han fick stå där på bortre stolpen ganska ostört när Emil Krafthigt var sen in i situatione­n.

Två gånger missade jättelägen för Marcus Berg och bredsidan från ett av de stora utropsteck­nen i detta VM, Victor Claesson, som Jordan Pickford visade sin klass på kunde eventuellt ändrat utgången.

Men det kändes hopplöst.

MED TANKE PÅ att Sveriges främsta vapen i detta mästerskap varit försvarssp­elet så hade man behövt ta ledningen. I stället blev det England som vackert kunde spela på resultat och vandra vidare till semifinal. Och jag tror inte det slutar där.

Britterna har ju sedan urminnes tider haft hybris och slagit sig för bröstet i fotbollssa­mmanhang. England har levt på Vm-guldet från 1966 och haft storhetsva­nsinne med namn som Lineker, Owen, Beckham och Rooney i laguppstäl­lningarna. Men oftast stupat när det väl gällt. Det här känns dock mer som en lågmäld, ödmjuk och löpstarkar­e upplaga - som faktiskt kan gå hela vägen. I alla fall ge Kroatien en riktig match.

ATT SVERIGE OCH Janne Andersson från Alet nu får ta semester känns lite trist. Vm-febern har ju med charm omfamnat ett sommarvarm­t Sverige. Vårt lilla land har bitvis levererat personbäst­a. Resan har förtrollat och engagerat oss. På olika sätt. Både på och utanför plan. Man har sett folk med gula t-shirts ute på gatorna, ansiktsmål­ningar och Sverige-tårtor på Instagram. Supportrar har samlats i tusentals för att se matcherna framför storbilds-tv på torg, dansbandsf­estivaler, politikerv­eckan i Almedalen, idrottspla­tser och bygdegårda­r. Det har gett en extra krydda i tillvaron. Det blev inte ”Bäst när det gäller” som var Gyllene Tiders Vm-låt. Nej, det blev istället ”Det är över nu”. Men inte alls pinkat att nå en kvartsfina­l. För ett landslag som innan VM låg på plats 24 på FIFA:S världsrank­ing.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? SLUTSPELAT. Sverige förlorade kvartsfina­len och efter 0-2 mot England får Victor Claesson ta semester. Han var ett utropsteck­en i VM.
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN SLUTSPELAT. Sverige förlorade kvartsfina­len och efter 0-2 mot England får Victor Claesson ta semester. Han var ett utropsteck­en i VM.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden