Hallands Nyheter

Toivonen oviss om framtiden

- ANDERS WALLIN/TT

För flera av spelarna är inte bara VM över. Även landslagsk­arriären kan vara över. För Ola Toivonen hänger det på om tillvaron i klubblaget ändras. – Jag måste spela, annars kan jag inte vara på den här nivån, säger han.

SVERIGE ENGLAND

(0-1)

0 2

Kort efter 0–2-förlusten mot England resonerade Ola Toivonen kring varför VM tog slut för Sverige. Anfallaren pratade om detaljer som slitna spelare men framför allt handlade orsaken till kvartsfina­lsortin om att laget inte nådde samma nivå som tidigare.

– Vi vet att vi måste vara på den nivån för att slå de bästa lagen. Mot Italien kom vi inte upp i nivå, men då hade vi någon där uppe med oss och den här gången hade vi inte någon med oss. Sedan fick England första målet, och det satte ju prägel på matchen, säger han.

– Vi mötte ett bättre lag och det var bara att gratulera.

Toivonen kände sig besviken, tom och tyckte allt som utspelades sig på Samara Arena var tufft, samtidigt var han inne på att det ganska omgående infann sig en känsla av stolthet och att han i slutändan ändå var nöjd med sin prestation.

– Det blev mycket bättre än förväntat med tanke på det halvår som jag har haft. Jag har knäppt en del folk på näsan och jag har klappat mig själv på ryggen, säger han.

KORT SAGT: 32-ÅRINGEN har bevisat att han fortfarand­e kan spela på högsta nivå.

Toivonen har knappt fått spela i sitt klubblag Toulouse och för att komma i form till VM har han tränat extra efter lagets träningar samt haft en tät dialog kring upplägg med landslagsl­edningen.

– Det är klart det har varit tufft men jag har haft Jimmy (Durmaz, klubbkompi­s), jag har haft Paul (Balsom) i bakgrunden, jag har haft Janne (Andersson, förbundska­pten) i bakgrunden och det har gjort det lättare, säger han.

– Men det jobb jag har gjort under veckorna är jag inte beredd att lägga ner. Jag måste spela, annars kan jag inte vara på den här nivån. Det har jag inte motivation till. Har du stängt dörren till landslaget?

– Absolut inte. Men det ska vara på mina villkor. Det går absolut inte att hålla på och göra de metrarna efter träning och de timmarna i gymmet.

OLA TOIVONEN KAN dock tänka sig att fortsätta – trots den tuffa situatione­n – i Toulouse.

– Ja, jag har kontrakt där och har jag inget bättre erbjudande rör jag inte på mig. Man ska vara rädd om det man har, säger han.

Och det gäller även om framtida spel i landslaget riskeras.

– Ja. Jag har två barn och fru och skola och dagis att tänka på och de trivs fantastisk­t bra. Vi har flyttar runt mycket genom åren så allt ska klaffa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden