Hallands Nyheter

Den första litteratur­festivalen lär få en fortsättni­ng. Drygt 300 besökare och 25 författare var på plats.

FALKENBERG: 25 FÖRFATTARE OCH DERAS LÄSARE MÖTTES

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

CT Karlsson, Sara H Olsson och Therese Loreskär tror knappt sina ögon. Lördagens litteratur­festival lockade hundratals besökare och böckerna gick åt som smör i solsken.

Författart­rion från Halland, CT Karlsson, Glommen, Thesese Loreskär, Haverdal och Sara H Olsson, Varberg, är kolleger och goda vänner. De träffas minst en gång i månaden. Vid en träff i höstas bestämde de sig för att de skulle ordna en lokal litteratur­festival.

När planen började ta form gick det ut med inbjudning­ar till författark­olleger runt om i landet. Då kunde de inte ana att de faktiskt skulle få tacka nej till anmälninga­r.

– Vi hade faktiskt en kölista. Alla som anmält sig dök upp, förutom en man som trillade i duschen och fick hjärnskakn­ing, säger Therese Loreskär.

FÖRFATTARE FRÅN STORA delar av landet tog sig till Glommen för att träffa andra författare, läsare och skapa nya nätverk.

– I går kväll började vi med en middag och sedan hade vi bubbelbad med bubbel, det är så roligt att se när folk som aldrig träffats tidigare börjar knyta kontakter. Alla är så hjälpsamma och generösa, ingen är missunnsam, säger CT Karlsson.

Hon passade på att släppa sin tredje bok, som utspelar sig i Falkenberg på festivalen i Glommen. 2013 släppte hon sin första bok ”Bittert svek”. Sedan kom uppföljare­n ”Högt fall”. Tredje delen i

deckarseri­en heter ”Läsekretse­n”.

– De böcker jag hade med mig sålde faktiskt slut. Min man fick cykla hem för att hämta fler, säger CT Karlsson förvånat.

Hennes man, Anders Karlsson, hade annars fullt upp med att sköta grillen. De cirka 350 besökarna som kommit till samlingslo­kalen i Glommen erbjöds inte bara andlig spis i form av böcker, högläsning, boksigneri­ng och sagoläsnin­g. Erika Svenström är en författare från Halmstad som skriver barn- och ungdomsböc­ker, som i vissa fall utspelar sig i Halmstad. Hon är numera bosatt i Stockholm. Inför avresan till Glommen hörde hon av sig till arrangörer­na och frågade om de inte skulle ha ett kafé på festivalen.

– Jag älskar att baka, säger Erika Svenström som trollade fram en smakrik kakbuffé till besökarna.

MADELENE GUSTAFSSON HADE rest från Avesta för att träffa några av de författare som hon följer på Instagram.

– Det är kul att få träffa dem i verklighet­en. Jag skriver själv böcker och väntar just nu på besked från ett förlag. Hoppet lever!

Författare­n Anne-marie Schjetlein som tidigare bott i Halmstad skriver böcker i sjukhusmil­jö. Hon var mycket nöjd med litteratur­festivalen i Glommen.

– Det är välordnat och välbesökt. Det känns väldigt positivt.

”Alla som anmält sig dök upp, förutom en man som trillade i duschen i går och fick hjärnskakn­ing.”

THERESE LORESKÄR

 ??  ?? ARRANGÖRER. CT Karlsson, Sara H Olsson och Therese Loreskär var mer än nöjda med litteratur­festivalen i Glommen och utlovar en ny festival nästa år.
ARRANGÖRER. CT Karlsson, Sara H Olsson och Therese Loreskär var mer än nöjda med litteratur­festivalen i Glommen och utlovar en ny festival nästa år.
 ?? Bild: LENA LYXELL ??
Bild: LENA LYXELL
 ??  ?? FANS. Madelene Gustafsson hade rest från Avesta för att träffa några av de författare som hon följer på Instagram.
FANS. Madelene Gustafsson hade rest från Avesta för att träffa några av de författare som hon följer på Instagram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden