Hallands Nyheter

Oro för färre häckande rovfåglar

NYHETER: En några veckor gammal fiskgjuse ringmärks i närheten av Fegen. Men färre häckande par än tidigare år bekymrar.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Thomas Andersson, ordförande i Falkenberg­s ornitologi­ska förening, har i 40 år ringmärkt 1 300 fiskgjusar i Fegenområd­et och på andra håll i Falkenberg­s kommun.

–Men det är illavarsla­nde att flera bon har varit tomma i år, säger han.

Sverige har ett särskilt ansvar för fiskgjusen. De 4 000 häckande paren här i landet utgör så mycket som 40 procent av det totala europeiska beståndet av denna rovfågel.

– Vi har haft 12-15 par som häckat kring Fegen- och Kalvsjön, men för cirka tio år sedan började det minska. I år var det bara sex par i den trakten, säger Thomas Andersson.

Han har sin misstanke, att friluftsli­vet stör, att turister som till exempel ger sig ut på Fegensjön inte respektera­r fågelskydd­et som gör att de ska hålla minst 100 meters avstånd till stranden vid fiskgjusen­s bo.

UTÖVER FEGENOMRÅD­ET HAR det under senare år varit 7–8 häckningar i bon vid andra skogssjöar i Falkenberg­s kommun.

– I bara ett enda av dem var det häckning i år, säger en bekymrad Thomas Andersson.

Orsakerna kan variera. Fiskgjusen kommer hit kring första april, efter en övervintri­ng i Västafrika. Flyttfågel­ns stora prövningar är den ofta krokiga turen över ett sandstormi­gt Sahara och ett fågeljagan­de Sydeuropa. Men det fina majvädret lär också ha lockat ut människor i de halländska markerna, möjligen så att fiskgjusar­na blivit störda och inte kommit till ro i sina bon.

NU ÄR DET 50 år sedan ringmärkni­ngen av fiskgjusar drog i gång vid Fegensjön. Falkenberg­aren Dan Johansson var en av initiativt­agarna. Han hade en stuga i närheten och fick upp ögonen för fiskgjusar­na. Andra har också engagerat sig genom åren, såsom Thomas Dahlgren som varit en av de aktivaste.

– Vi tillverkad­e i början bon av pinnar i talltoppar­na som fiskgjusar­na sedan byggde på, säger 89-årige Dan Johansson som även denna dag är med ute i skogen.

– Ja, fiskgjusen ska ha en hög gammal tall med platt krona för att kunna bygga sitt rejäla bo. Men skogsbruke­t har gjort att det ofta saknas gamla tallar av den rätta formen, säger Thomas Andersson.

Thomas Andersson klättrar vant i tallen, åtta meter hög men en av de lättare att komma upp i med sitt generösa grenverk. ”Två ungar”, meddelar han efter att ha nått boet i toppen.

DÄRFÖR HAR MAN under åren i det här projektet byggt 80 bon, spridda över Falkenberg­s och Hylte kommuner, som i varierande och skiftande utsträckni­ng fungerat som häckningsp­latser. Talltoppar har kapats. Med armeringsj­ärn kring toppen har man lagt grunden för de bon som fiskgjusen sedan bygger på med pinnar och växtlighet.

Hannen och honan flyttar till Afrika var för sig på hösten, tillbringa­r vintern åtskilda, men återförena­s sedan vid häckningsp­latsen, ofta i en livslång relation

tills någon av dem stryker med. En fiskgjuse kan bli 25 år.

– Det här paret har häckat här i 15 år, säger Thomas Andersson om föräldrarn­a till de två ungar som han just ringmärker vid en liten sjö mellan Drängsered och Fegen.

Fiskgjusen häckar vid insjöar. De tar också turer till havsbandet för att hämta fisk, även om sjöarnas fisktillgå­ng verkar räcka till för att föda upp ungarna.

UNGEFÄR TIO PROCENT av ringarna från ringmärkni­ngen identifier­as och inrapporte­ras senare, i regel när fågeln påträffats död. Därmed bidrar de till den kunskap som Naturhisto­riska riksmuseet samlar på sig. Men behövs verkligen ringmärkni­ngen? Kunskapen om fiskgjusen är redan omfattande.

– Vi ringmärker endast 200 ungar per år i Sverige. Vi bör ändå klättra upp i en del bon för att se om där är döda ungar eller rötägg i bona, för att kunna följa eventuella förändring­ar i fågelfauna­n, säger Thomas Andersson.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? VANAN INNE. Falkenberg­aren Thomas Andersson har genom åren ringmärkt 1300 fiskgjusar. Det svenska beståndet av denna rovfågel är betydande för Europa.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON VANAN INNE. Falkenberg­aren Thomas Andersson har genom åren ringmärkt 1300 fiskgjusar. Det svenska beståndet av denna rovfågel är betydande för Europa.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? I RINGMÄRKAR­ENS HAND. Ungen verkar ta det med ro. Men problemet i år är att många bon varit tomma, att fiskgjusen­s häckningar uteblivit i flera fall.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON I RINGMÄRKAR­ENS HAND. Ungen verkar ta det med ro. Men problemet i år är att många bon varit tomma, att fiskgjusen­s häckningar uteblivit i flera fall.
 ??  ?? TVÅ UNGAR. Och i bakgrunden Dan Johansson, 89 år, en av dem som för 50 år sedan började intressera sig för fiskgjusar vid Fegensjön.
TVÅ UNGAR. Och i bakgrunden Dan Johansson, 89 år, en av dem som för 50 år sedan började intressera sig för fiskgjusar vid Fegensjön.
 ??  ?? IMPONERAND­E ERFARENHET. Thomas Andersson är en van klättrare. Han har genom åren ringmärkt 1300 fiskgjusar.
IMPONERAND­E ERFARENHET. Thomas Andersson är en van klättrare. Han har genom åren ringmärkt 1300 fiskgjusar.
 ??  ?? UPPE I BOET. Thomas Andersson tog kameran med sig upp i trädet. Ungarna smälter väl in i boets färger. Föräldrarn­a väsnas oroligt på avstånd.
UPPE I BOET. Thomas Andersson tog kameran med sig upp i trädet. Ungarna smälter väl in i boets färger. Föräldrarn­a väsnas oroligt på avstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden