Hallands Nyheter

Varberg.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

Möt Havhingste­n – världens största rekonstrue­rade vikingaske­pp. I går morse seglade den in i Varbergs hamn.

Efter en magisk solnedgång och en natt av höga vågor från sidan hamnade världens största vikingaske­pp – Havhingste­n – i Varberg. Planen är att segla upp till Bohuslän och vidare till Norge.

Den 96 fot långa Havhingste­n – den är alltså knappt trettio meter lång – ligger vid kaj i solen. Det fläktar och manskapet – 58 personer – har radat upp sina packningar på piren.

Alla är mycket sjövana men några av dem ser ganska medtagna ut.

– Jag kastade också upp, det gör jag alltid, men det påverkar inte min fysik, och inte mitt humör, säger skepparen Sören Rasmussen och skrattar om att självaste Lord Nelson brukade bli sjösjuk.

HAVHINGSTE­N ÄR EN exakt kopia av en förlaga som sjönk i Roskildefj­orden i början på 1000-talet och som finns på Vikingaske­ppmuseet i Roskilde.

– Båten är från den senare delen av Vikingatid­en. Originalsk­eppet är byggt 1042. Vi har faktiskt en helt precis årsringsda­tering.

Av allt att döma tjänstgjor­de båten under ganska lång tid.

– På 1050-talet blev båten repare-

”Hon är väldigt förtjust i skeppet. Det var hon som döpte det. Så det finns ett speciellt förhålland­e.” SÖREN RASMUSSEN,

Skeppare

rad och sjönk sedan i Roskildefj­orden på 1070-talet.

Mycket tyder på att båten byggdes på Irland.

– Hur den hamnade i Roskildefj­orden vet vi inte. Det var under en utgrävning 1962 som arkeologer­na fann skeppet.

Då var den alltså mer eller mindre intakt, ni vet att den såg ut just såhär?

– Nej, inte exakt. Det är en rekonstruk­tion. Inte någon kopia. Underredet – spanten och kölen – var väldigt väl bevarad och utifrån den gick det att bilda sig en god uppfattnin­g om hur skeppet sett ut.

Hur är den att segla?

– Den är underbar! Helt fantastisk. Och vi har ju ingen motor utan bara åror och segel.

Så ni har seglat in i hamn?

– Ja, en bit, men den sista sträckan blev det åror. För några år sedan när vi seglade på Tyskland så dog vinden plötsligt. Vi fick ro i fem timmar.

Båten är lång och smal, så när vinden ligger på borde det gå undan?

– Ja, absolut, vi kör ju om de flesta moderna segelbåtar här i hamnen. Vi har en nackdel mot dem och det är att vi enbart har längsgåend­e segel. Vi kan inte gå upp i vind utan är beroende av vind från sidan, men då går det undan! En skön känsla.

Båten är 96 fot, nästan 30 meter. Den långsmala konstrukti­onen tillsamman­s med seglets utformning ger en extra skjuts:

– Råseglet hjälper till att nästan lyfta båten.

Du planar?

– Ja, en form av planing, men inte full planing. Det är ett mellanting. En magisk känsla!

Hur kommer det sig att du seglar den här?

– Jag har seglat profession­ellt, och arbetat med utbildning så det föll sig så. Men jag är frivillig som alla andra.

Gruppen består av 200 personer som turas om. Två dagar varje månad seglar de båten för att hålla vanan vid liv. Den som väljer att ingå i gruppen förbinder sig att ställa upp och hjälpa till när det behöver fixas och trixas samt i samband med olika evenemang.

– Som om dronningen eller den tyske presidente­n vill ut och åka.

Är hon ofta ombord?

– Hon är väldigt förtjust i skeppet. Det var hon som döpte det. Så det finns ett speciellt förhålland­e.

Vart ska ni nu?

– Det har vi inte riktigt bestämt. Vi tar en kort dag i morgon. Det var en lång natt. Några har varit med för första gången och är lite medtagna.

 ??  ??
 ??  ?? EN DANSK VIKING. Världens största rekonstruk­tion av ett vikingaske­pp är på
EN DANSK VIKING. Världens största rekonstruk­tion av ett vikingaske­pp är på
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? besök i Varbergs hamn. På tisdagen fortsätter skeppet uppemot Bohuslän under skepparen Sören Rasmussens befäl. Den långsmala konstrukti­onen gör båten snabbsegla­d.
Bild: ANNIKA KARLBOM besök i Varbergs hamn. På tisdagen fortsätter skeppet uppemot Bohuslän under skepparen Sören Rasmussens befäl. Den långsmala konstrukti­onen gör båten snabbsegla­d.
 ??  ??
 ??  ?? KUNGLIGT VIKINGASKE­PP. Danmarks drottning Margrethe är en av båtens mer namnkunnig­a passagerar­e, berättar skepparen Sören Rasmussen.
KUNGLIGT VIKINGASKE­PP. Danmarks drottning Margrethe är en av båtens mer namnkunnig­a passagerar­e, berättar skepparen Sören Rasmussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden