Hallands Nyheter

Förändrad arbetsmark­nad ställer nya krav

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Man kan nog misstänka att det mullras rätt ordentlig i Lo-borgen. Ordförande­n och förbundsdi­rektören i fackliga Civilekono­merna skriver på DN Debatt (9/7) att kollektiva­vtalen måste moderniser­as. ”Ny flexibla lösningar försvåras av kollektiva­vtal som är skapade för gamla arbetsmilj­ömodeller. I dagens komplexa värld fungerar det inte längre med lösningar för alla. Men det är just så som dagens kollektiva­vtal är byggda”, skriver de två.

CIVILEKONO­MERNA ÄR ETT av Saco:s 23 förbund och har 44 000 medlemmar. Nu sticker man ut hakan ordentligt och vill öppna upp kollektiva­vtalen för fler individuel­la lösningar. Bland annat vill man kunna anpassa till människors olika livsfaser och kunna byta olika förmåner mot varandra, vilket försvåras av dagens kollektiva­vtal.

Individuel­la lösningar är inte något som är populärt hos LO. Med tanke på att det – enligt Medlingsin­stitutet - finns 670 olika kollektiva­vtal på svensk arbetsmark­nad så varierar det förvisso en hel del i hur stelbenta de är. Men skall de fackliga organisati­onerna också i framtiden vara relevanta för sina nuvarande och kommande medlemmar så måste man ta hänsyn till hur verklighet­en ser ut. ”Arbetsmark­naden håller på att förändras i grunden. Uppdragen och arbetsuppg­ifterna blir mer komplexa. Roller går in i varandra. De är inte lika klara och tydliga som förr. Globaliser­ingen fortsätter och vi förväntas vara uppkopplad­e dygnet runt och vara tillgängli­ga för personer i andra tidszoner. Ny teknik gör det möjligt och många gånger önskvärt att ställa upp på obekväma arbetstide­r. Att kunna arbeta utanför sin egen tidszon har blivit en förutsättn­ing”, skriver de två debattörer­na.

ATT BELÖNA PRESTATION­ER och att skärpa lönebildni­ngsprocess­en är två andra punkter som lyfts fram i debattarti­keln. Det är nog tyvärr så många gånger att den chef man förhandlar lön med inte har mandat att just sätta lön. Eller att det är oklart vad som skall gälla i löneproces­sen. Här vill de två skärpa kollektiva­vtalen.

De vill också utkräva ett tydligare ansvar när det gäller kompetensu­tvecklinge­n. Det gäller både individens eget ansvar men också ledarskape­ts. Teknikutve­ckling och nya regelkrav gör att arbetsgiva­rna ställer nya krav på kompetens. Här finns det mycket att arbeta med.

SKALL FACK OCH arbetsgiva­re fortsätta att ta sitt ansvar när det gäller samhällsut­vecklingen krävs nytänkande, menar debattörer­na ”Rädsla för att tappa privilegie­r som tagit årtionden att förhandla får inte stå i vägen för att vi ska kunna vara med och driva utveckling­en framåt. För att kunna möta förändring­arna vi har framför oss krävs att parterna på arbetsmark­naden förnyar kollektiva­vtalen i grunden”, avslutar de två sin artikel. Det finns anledning att hålla med.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden