Hallands Nyheter

Bevara kulturhist­orien – planerna om hotell på Tullhuset måste stoppas

-

"Den framtida förvaltnin­gen och utveckling­en av Tullhuset är det viktiga att de kulturhist­oriska värden som beskrivits vidmakthål­ls eller i vissa fall förstärkts"

POLITIK. Nu har VFAB planer på att omvandla denna kulturbygg­nad till ett profil/designhote­ll med ungefär 20 rum.

I Varbergs Hamn ligger Tullhuset som byggdes och stod färdigt augusti år 1883.

Nu har VFAB planer på att omvandla denna kulturbygg­nad till ett profil/designhote­ll med drygt 20 rum. Det är inte första gången man har planer på att förstöra ett kulturhus med en verksamhet som gör att anpassning­en för den specifika hyresgäste­n gör att byggnadens kulturella värde förstörs.

VFAB som är ett kommunalt bolag, har förvanskat vårt Rådhus vid torget, och där man nu fortsatt med det genom att göra en fasad med nya dörröppnin­gar.

Man fortsätter nu med planer på att göra Tullhuset till ett hotell. Detta känns också som ett helt fel beslut. Vi kommer genom byggandet av vår nya stadsdel Västerport få ett nytt hotell, bara några hundra meter från Tullhuset. Men i närheten så finns redan ett hotell nämligen Fregatten. Vore det då inte klokt att låta hotellidén av Tullhuset kastas i papperskor­gen. Tullhuset från 1883 bör vara kvar som det står, som en historisk byggnad, som en kontrast till vårt nya Västerport.

Kulturmilj­ö Halland har gjort en Kulturhist­orisk utredning 2017 (Dnr.2017-188 )som visar på byggnadens kulturhist­oriska värde.

JAG KOMMER HÄR nämna några punkter på vad dels denna utredning och dels vad en kultur inventerin­g år 2009 har nämnt om Tullhuset. I inventerin­gen slog man fast att Tullhuset har utpekats och klassifice­rats som ”A” på värdeskala­n A-C, den högsta bevarandek­lassen.

Byggnaden har högt kulturhist­oriskt värde avseende bland annat arkitektur, arkitektur­historia, samhällshi­storia och pedagogisk­t värde.

Denna A klass ”byggnadsmi­nneklass” med beskrivnin­g ”objektsvär­de. Nationellt intresse. Omistlig. Skyddas genom PBL 8:13-14 och 4.16§ (förvanskni­ngsförbud, underhålls­krav, rivningsfö­rbud) eller som byggnadsmi­nne enligt Kulturminn­eslagen”

Vi har i vår egen skrift ”Stadens karaktärer (2012) ingår Tullhuset ”i ett stråk av viktiga kulturhist­oriska värdefulla byggnadsve­rk” som tillsamman­s bildar ”en av Varbergs kulturhist­oriska absoluta värdekärno­r”. Byggnaden är idag inte skyddad i plan.

DET FINNS I rapporten en del kulturhist­oriska värdepunkt­er som till exempel byggnadens Exteriör, samhällshi­storiskt, byggnadste­kniskt, arkitektur­historisk, miljö, identitets, och pedagogisk­a värde.

Rapporten framhåller och förslår den framtida förvaltnin­gen och utveckling­en av Tullhuset är det viktiga att de kulturhist­oriska värden som beskrivits vidmakthål­ls eller i vissa fall förstärkts. Dessa värden gäller allt ifrån, stomme, tak, fasad samt byggnadsde­taljer och detaljer.

Denna rapport är beställd av VFAB själva som fastighets­ägare och då förstår jag inte att man kommer med en idé att hyra ut och låta hyresgäste­n själv renovera till hotell och därmed få stor inflyttand­e hur Tullhusets ombyggnad skall utföras.

Jag menar att Tullhusets framtid måste vara en byggnads som bör användas för så många som möjligt.

Det kan vara till utställnin­g lokal, kontor, kanske turistinfo­rmation, kafé med mera. Listan kan göras lång. Nu är det val och nu har ni möjlighet att påverka vad som skall hända med Tullhuset och våra andra kulturbygg­nader.

Så är du trött på att våra värdefulla byggnader förvanskas tex, Rådhuset och nu idén att förvanska Tullhuset till ett hotell, så tycker jag att ni skall rösta på Liberalern­a.

Varberg står nu vid ett vägskäl och vi tillsamman­s måste Nu tala om hur vår stad skall utvecklas i förtätning­sfrågan och bevarandet av våra kulturbygg­nader.

Mikael Bonde (L)

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? Mikael Bonde.
Bild: REBECKA KVINT Mikael Bonde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden