Hallands Nyheter

Skejtarna hoppas på s

VARBERG: BÄSTA CHANSEN ATT FIXA SKEJTANLÄG­GNING, TYCKER SKEJTARE

-

En lastbil backar intill och lastar av ännu mer makadam utanför Brearedsha­llen. Här arrenderar Ufo 2000 en bit mark av kommunen. Föreningen­s mål är att platsen ska förvandlas till en ambitiös skejtanläg­gning och bli en kul plats för skejtarna där de kan umgås och träna. För någon sådan plats finns egentligen inte – trots år av utredninga­r.

Det finns många kockar i skejtsoppa­n. Kommunen gjorde sig själv till kökschef i början på 2010-talet. En multipark för skejt och andra aktivitete­r skulle det bli, och 2014 skulle anläggning­en stå färdig.

FÖR VARBERGS SKEJTARE var det här en enorm framgång. Sedan sporten kom till Sverige hade det funnits intresse för en anläggning, och 1988 byggdes en vertramp (ser ut som ett liggande C) på Brunnsberg med stöd av 120 sponsorer. Den brann dock ned 1992.

Varbergs skejtare har under årens lopp sett den ena skejtparke­n efter den andra poppa upp i andra kommuner. Men i brädstaden Varberg har kommunen fastnat i utredninga­r.

Multiparke­n blev det som bekant inget med. Kommunens tanke att bygga den vid Ankaret var en återvändsg­ränd och när HN uppmärksam­made saken senast – i november förra året – stod det klart att multiparke­n inte fick några pengar i årets budget. Kommunen ägnade hösten 2017 åt att utreda vilken förvaltnin­g som ska fortsätta utreda ärendet. Låter det snurrigt? Skejtarna tycker det.

PARALLELLT MED kommunens utredninga­r har föreningen Ufo 2000, som grundades 1993, gjort egna ansträngni­ngar. Föreningen har haft lokaler på Valen men när hyrorna där höjdes tvingades man flytta. Man hittade en lokal på gamla Kontrollhu­dar, men miljön där var inte den bästa.

2011 fick föreningen Ufo 2000 ett ”rivningsko­ntrakt” på den kommunägda fastighete­n Alunskiffe­rn i Breared. Tack vare bidrag från Sparbankss­tiftelsen och andra sponsorer kunde föreningen bygga en skejtanläg­gning där. Men snart ska Alunskiffe­rn bebyggas med bostäder, vilket för oss tillbaka till lastbilen med makadam.

Ufo 2000 har ett tioårigt arrendekon­trakt på marken vid Brearedsha­llen. Marken ägs av kommunen. Föreningen har hjälp av MTA Bygg med att bygga upp en skejtanläg­gning där. De har kontakter med Sparbankss­tiftelsen och Hallands Idrottsför­bund om finansieri­ng.

Enligt Jörgen Ek och de andra skejtarna HN träffar vid makadamen vid Brearedsha­llen fanns i höstas också muntliga löften från tjänstemän på Varbergs kommun om att kommunen skulle gå in med pengar i anläggning­en.

Men sedan blev det andra besked från kommunen och då backade även Hallands Idrottsför­bund från delar av sin finansieri­ng. Enligt Jörgen Ek och de andra är även Sparbankst­iftelsens bidrag delvis villkorat av delfinansi­ering från kommunen. är det här frustreran­de för här är de snubblande nära att äntligen kunna få till en riktigt bra skejtanläg­gning.

– Hade vi bara fått pengar från Varbergs kommun skulle detta vara klart nu, säger Jörgen Ek.

– Skulle kommunen bara gå in med 800 000 kronor skulle här kunna skapas en anläggning som är värd miljoner.

Han och de andra är nöjda med platsen.

Den ligger nära till för många ungdomar och i ett område där den, enligt dem, rimligtvis inte borde störa någon. Relativt nära havet är det också.

JÖRGEN EK OCH Fredrik Bergström från Ufo 2000 och Pierre Lindberg och Christoffe­r Carlsjö från Varbergs Skateboard­klubb hyser inget större hopp om att kommunen ska komma i gång med sin egen anläggning i närtid. – Bollen ligger hos kultur- och fritidsnäm­nden och visst är det möjligt att det sker något där. Men även om de hittar en plats för en anläggning kommer det ta tid. Och så ska anläggning­en få en budget. Kanske att det kan finnas en kommunal skejtpark 2022 eller 2023, men det är himla synd om det ska behöva dröja så länge. Det är ännu en generation som blir snuvad på en anläggning, säger Pierre Lindberg. Skejtarna säger att de tycker att de ständigt måste förklara hur många det är som skejtar och hur viktigt det är för dem att en anläggning kommer till: – Vi har tjejskejt och gubbskejt och Christoffe­r har haft skejt för ungdomar med diagnoser för att se om skejten kanske kan hjälpa dem. Vår verksamhet handlar inte bara om skejt utan den ger också ett socialt sammanhang, fortsätter Pierre. – Ja tänk vad många som fått vän-

Nu går skejttåget igen. Men kommunen är inte på perrongen utan sitter kvar i väntsalen. Skejtarna i föreningar­na Ufo 2000 och Varbergs Skateboard­klubb hoppas ändra på det.

”Hade vi bara fått pengar från Varbergs kommun skulle detta vara klart nu.”

 ??  ?? INITIATIV. Fredrik Bergström, Jörgen Ek från Ufo 2000, Christoffe­r Carlsjö och Pierre Lindberg från Varbergs Skateboard­klubb.
INITIATIV. Fredrik Bergström, Jörgen Ek från Ufo 2000, Christoffe­r Carlsjö och Pierre Lindberg från Varbergs Skateboard­klubb.
 ??  ??
 ??  ?? ELDSJÄL. Jörgen Ek från Ufo 2000 tycker
ELDSJÄL. Jörgen Ek från Ufo 2000 tycker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden