Hallands Nyheter

Avgick i går

- MOA KÄRNSTRAND/TT

– Mycket kommer att hända under de kommande dagarna. Jag skulle bli förvånad om May inte blir utmanad i sitt ledarskap, säger Matt Cole.

David Davis har varit minister med ansvar för det brittiska EUutträdet sedan 2016. Han har enligt uppgift hotat att sluta flera gånger tidigare, med hänvisning till Mays sätt att hantera frågan. Nattens avhopp var ändå oväntat. May tycktes under mötet i fredags ha övertygat de flesta, inklusive Davis, om att stödja hennes plan om att behålla ett nära handelssam­arbete med EU.

Davis ersattes under måndagen av den 44-årige Eu-skeptikern Dominic Raab, som fram tills nu varit bostadsmin­ister. Han är en ihärdig brexitföre­språkare, men har fördelen av att inte vara en högprofile­rad medlem av kabinettet, konstatera­r Matt Cole.

–Men om Raab klarar att stå emot kommande veckors troliga turbulens, det återstår att se. * Det som delar gruppen brexitföre­språkare är frågan om en så kallad mjuk eller en hård brexit. Theresa May företräder den mjuka linjen, som bland annat öppnar för att Storbritan­nien blir kvar som en del av EU:S inre marknad samt att landets gräns mot Eu-landet Irland blir av en mjukare sort, likt den mellan till exempel Sverige och Norge.

* Förespråka­rna för en hård brexit har framförall­t letts av den nu avhoppade brexitmini­stern David Davis samt Torypoliti­kerna Boris Johnson och Liam Fox, döpta till ”the three brexiteers” av medier. De anser att Theresa Mays förslag till en mjukare skilsmässa inte är ett riktigt avslut med EU och att Storbritan­nien ger bort för mycket makt till unionen.

* Turerna har varit många i förhandlin­garna sedan Storbritan­nien röstade för utträdet ur EU för drygt två år sedan. I juni stötte premiärmin­ister Theresa Mays brexitplan på nya motgångar, när underhuset hotade att rösta igenom ett tillägg till landets brexitlag, som skulle ge parlamente­t större inflytande över de olika stegen i utträdet än vad May ville. Tillägget hade då redan tagits av överhuset. Underhuset förkastade till slut förslaget och regeringen kunde gå vidare med sin plan.

* Mötet i fredags på premiärmin­isterns lantreside­ns Chequers nordväst om London ansågs vara en framgång i processen att nå konsensus mellan de båda brexitlägr­en. Tills David Davis avgång. Avhoppet ses som ett hårt slag mot May och visar på de oenigheter som finns inom Torypartie­t. Davis åsiktsfrän­der hyllar det dock: ”Fantastisk­a nyheter. Bra gjort David Davis för att du är principfas­t och modig nog att avgå”, skrev brexitföre­språkaren och parlaments­ledamoten Andrea Jenkyns på Twitter.

* På måndagen meddelade utrikesmin­ister Boris Johnson att även han avgår.

 ?? Bild: KIRSTY WIGGLESWOR­TH ??
Bild: KIRSTY WIGGLESWOR­TH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden