Hallands Nyheter

BOSTAD:

”KNOPAR ÄR ETT JÄTTEFINT HANTVERK SOM HAR GLÖMTS BORT”

- ANNA HULTMAN/TT

Knopar är inte enbart förbehålle­t båtfolk och scouter. Miki Anagrius har skrivit en bok om hur vi kan använda smarta knytknep i våra hem för att fixa tvättlinor, gardinomta­g och dekorativa amplar.

– Det här passar alla som gillar att pyssla. Det är lite meditativt, lite som att sticka, virka eller tälja, säger Miki Anagrius.

På hans grönskande kontor hänger en cykel i taket, ett smart sätt att skapa mer golvyta, men här finns fler exempel på repkonst. Vattenflas­kan i stål har fått en rosa sele för att enkelt kunna platsa över axeln, och amplarna med gröna växter vajar från tätt flätade rep i en tjusig, snirklande form, en teknik som kallas ”spiral knot”.

– Det är det närmaste jag har kommit makramé. Det tar mig fem minuter att göra, men ser mer avancerat ut. För en nybörjare kanske det tar en kvart. Knopen börjar snurra när man upprepar den så det är viktigt att slå knopen åt samma håll hela tiden, säger Miki Anagrius.

REP, TAMPAR OCH snören kan ha många praktiska funktioner, som att göra dragkedjor mer greppvänli­ga, hålla ordning på glasögon eller sätta handtag på kvastskaft och andra verktyg. Men knopar kan också sätta en särskild stil och skapa stämning i hemmet.

– Jag tycker att det är vackert med en knop. Det ser trevligt ut och är relativt lätt att göra jämfört med att snickra ihop något. Rep av hampa eller jute ser lite mer rustika ut, de blir fina inrednings­detaljer och ger en gedigen känsla. Hemmet blir dekorativt utan att det är så himla avancerat, säger Miki.

Första gången han blev fängslad av knopar var som åttaåring.

– En kompis till min farsa band ihop bord och stolar så att de åkte ihop med en enda rörelse. Det där blev jag väldigt fascinerad av, hur det kunde bli någonting av bara ett rep. Jag fick en bok om knopar, men fattade ingenting och sedan föll det i glömska.

Till vardags jobbar Miki som fotograf, men intresset för knopar har blossat upp genom åren och när han skaffade en motorbåt för fem år sedan fick det liv igen.

– Jag lärde mig knopar för att hålla det snyggt och prydligt kring båten, men tyckte att det var synd att det bara är båtfolk och scouter som håller på med det här. Att knyta knopar är ett jättefint hantverk som har glömts bort. Det går att Knopar är ett hantverk som vem som helst kan lära sig med träning, menar Miki Anagrius. Det finns mängder med knopar att lära sig. Här är tre som kan vara bra att börja med:

* Pålstek – bildar en fast ögla och används till det mesta.

* Skotstek – effektivt för att sätta ihop två rep, till exempel om det ena är för kort.

* Märlspiksk­nop – för att snabbt göra ett handtag eller hänga upp en rundstav. göra så mycket med rep som fungerar även inrednings­mässigt.

MIKI GICK IGENOM ett 50-tal böcker i ämnet, men eftersom 99 procent av litteratur­en han hittade var inriktad på friluftsli­v bestämde han sig för att skriva en egen bok. Med ”Knopar som förenklar ditt liv” (Natur och kultur) vill han inspirera människor att lösa vardagliga problem med ett stycke tamp, men också att hitta sätt att dekorera hemmet på.

– Det är praktiskt och snyggt att hänga upp saker i snören. Jag brukar utmana mig själv att komma på nya användning­sområden.

Med sina nyvunna kunskaper har han bland annat lagat punktering på cykeln med hjälp av fisketråd, designat gardinomta­g, ampelhänga­re,

garderobsf­örvaring och tillfällig­a tvättlinor.

– Jag brukar sätta linor kors och tvärs över lägenheten när jag har tvättat. Min torktumlar­e är så dålig, så det blir aldrig torrt annars.

Knopar har ofta fler än ett namn och inte sällan blandas engelska och svenska uttryck. En japansk paketknop kan vara praktisk för att hålla ihop en bunt kartonger som ska till återvinnin­gen, och en engelsk säckknop fungerar utmärkt för att få grepp om runda föremål, som amplar eller syltburkar.

– Men det är viktigt att det finns en kant på burken, annars glider repet av, säger Miki.

ETT VACKERT KNUTET paket blir en trevlig present och en vinflaska kan ges bort med en snyggt arrangerad knop.

– Så fort det fanns ett konkret användning­sområde ville mina kompisar lära sig. Nu brukar de skicka bilder på knopar de har gjort.

Att vara händig är inget krav för att lära sig knopknytan­dets konst, däremot kan en dos uthållighe­t komma väl till pass.

– Det behövs lite tålamod, speciellt för de dekorativa knoparna, det är då man börjar bli lite tossig.

Sax och snöre är den enda nödvändiga utrustning­en, men en sak är viktig att tänka på:

– Man ska inte öva på kroppen. Vissa knopar påminner om en snara och går inte att få upp. Stoppar man blodflödet får man åka till sjukhuset.

Rep i olika material och kvaliteter finns till exempel att köpa i närmaste järnhandel, men även i specialbut­iker. För cirka 60 kronor kan du få upp till 30 meter paracordre­p, ett rep i syntetmate­rial som ursprungli­gen användes som fallskärms­snöre.

Ett lite stadigare rep i bomull är lätt att jobba med och passar bra att öva på om och om igen. Väldigt tunna eller tjocka rep kräver lite mer träning.

Om det är syntetmate­rial, bränn av änden när du har klippt av repet så att det inte fransar sig. Naturmater­ial fattar lätt eld och bör i stället ”taglas”, det vill säga knyt om änden med ett annat, tunnare rep, till exempel genom att slå knopen ”constricto­r”.

Vill du ha en specifik färg? Rep i naturmater­ial kan du enkelt färga själv. * * * *

 ??  ?? GÅR ATT LÄRA SIG.
GÅR ATT LÄRA SIG.
 ??  ??
 ??  ?? SKAPAR MER YTA. ”Det är praktiskt och snyggt att hänga upp saker i snören. Jag
SKAPAR MER YTA. ”Det är praktiskt och snyggt att hänga upp saker i snören. Jag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden