Hallands Nyheter

Nytt skydd för Åkullas bokskog

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Ett nytt naturreser­vat på 50 hektar ska bildas vid friluftsgå­rden i Åkulla. Detta för att skydda såväl naturen som friluftsli­vet.

– Tanken med det här förslaget är att skydda både den biologiska mångfalden och friluftsli­vet, säger Sindy Gullberg, naturvårds­handläggar­e på Länsstyrel­sen i Halland.

DET FÖRESLAGNA OMRÅDET kalllas för Åkullaboke­t och omfattar cirka 50 hektar mellan Yasjön och Stora Asjön, strax öster om Åkulla friluftsgå­rd.

Tolv naturreser­vat ingår redan i dag i området Åkulla bokskogar, och Åkullaboke­t skulle alltså i så fall bli det trettonde.

”Ju större område man skyddar, desto större chanser finns att olika arter överlever och kan sprida sig.”

SINDY GULBBERG, naturvårds­handläggar­e

– Det är ett av Hallands finaste områden med sammanhäng­ande bokskog och väl värt att skydda. Ju större område man skyddar, desto större chanser finns att olika arter överlever och kan sprida sig, konstatera­r Sindy Gullberg.

SYFTET MED DET föreslagna reservatet är också att skydda friluftsli­vet och de välbesökta strövstiga­r och skidspår som löper genom området.

Det aktuella området antas ha varit bokskogsbe­klätt sedan mitten av 1600-talet. De äldsta bokarna i området har en ålder på drygt 150 år, enligt länsstyrel­sen. Inom området finns det gott naturvårds­intressant­a lavar och mossar.

BESLUTSFÖR­SLAGET SKA NU ut på remiss och ett slutligt beslut i frågan väntas kunna tas någon gång under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden