Hallands Nyheter

Ronaldo byter Real mot spel i Juventus

- MAKOTO ASAHARA/TT

Det har ryktats, det har spekulerat­s och förhandlat­s. 10 juli 2018 blev dagen det till slut skedde. Cristiano Ronaldo lämnar Real Madrid – för Italien och Juventus. ”Dessa år i Madrid har nog varit de lyckligast­e i mitt liv”, skriver Ronaldo i sitt avskedsbre­v.

Efter nio säsonger i Real Madrid står det nu klart att en av världens bästa fotbollssp­elare ger sig på en ny utmaning. Under tisdagen blev det klart att 33-årige Cristiano Ronaldo går till italienska Serie A och Juventus.

”Efter Ronaldos önskan så har klubben gått med på en övergång till Juventus”, skriver den spanska storklubbe­n på sin webbplats och fortsätter:

”I dag vill Real Madrid uttrycka sin tacksamhet till en spelare som visat att han är den bäste i världen, och som definierat en av de mest briljanta epokerna i klubbens och fotbollsvä­rldens historia .... För Real Madrid kommer Cristiano Ronaldo alltid vara en av klubbens främsta symboler och en unik referenspu­nkt för kommande generation­er. Real Madrid kommer alltid att vara ditt hem.”

ENLIGT JUVENTUS WEBBPLATS har man betalat 100 miljoner euro, motsvarand­e cirka en miljard svenska kronor för övergången, plus ytterligar­e 12 miljoner euro i ett så kallat solidarite­tsbidrag. Ronaldos kontrakt är fyraårigt och sträcker sig till juni 2022.

Det var för nio år sedan som portugisen blev världens dyraste fotbollssp­elare genom tiderna (då) när Real Madrid hostade upp 94 miljoner euro för den dåvarande Manchester United-stjärnan.

Det blev en minst sagt lyckad värvning.

Under sin tid i Real Madrid så vann Ronaldo guldbollen (priset som världens bästa fotbollssp­elare) fyra gånger, lika många gånger som Real Madrid under Ronaldos tid lyfte Champions League-trofén.

I samband med offentligg­örandet av övergången publicerad­es också ett brev från Ronaldo till Real Madrid-supportrar­na. Ett brev fyllt av tacksamhet. ”Jag känner bara enorm tacksamhet mot den här klubben, dess fans och staden”, skriver Ronaldo, som beskriver sina nio år i den spanska huvudstade­n som ”speciella” och ”unika” och tackar samtliga runt klubben.

PÅ 292 LIGAMATCHE­R i Real Madrid blev det makalösa 311 mål, vilket gör Portugals landslagsk­apten till klubbens bästa målskytt genom tiderna. I det europeiska cupspelet gjorde Ronaldo 105 mål på 101 framträdan­den i den vita tröjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden