Hallands Nyheter

Risk för explosion i cistern

FALKENBERG: En glödhet cistern i hamnen riskerade att explodera under onsdagen. Till slut var räddningst­jänsten tvingad att tömma den.

- ELLINOR SVENSSON FREDRIK LARSSON

Det var vid sjutiden på onsdagsmor­gonen som larmet kom om att en varm melass, en så kallad sockerlösn­ing, skapade problem i en cistern. Det var så upphettat, uppemot 80 grader, att cisternen riskerade att rämna och explodera.

Den kemiska processen sätts igång vid 60 grader. Under hela förmiddage­n pågick arbetet med att försöka kyla tanken utvändigt för att dämpa hettan.

STRAX FÖRE LUNCH kom beskedet om att Ph-värdet i tanken sjunkit. Det innebar att risken för en explosion var avsevärt mycket högre än vad som befarades från början.

– Den danska tillverkar­en sa till oss att tanken bör tömmas fortast möjligt, sade Klaus Heinsvig, ställföret­rädande räddningsc­hef.

– Så vi håller på med förarbetet för att kunna tömma tanken. Vi förbereder att lägga ut slang för att om några timmar kunna pumpa över, om det är möjligt, den här vätskan.

Det handlade om att få fram slangar som kopplades till den befintliga pumpen. Sen ordnades det med en invallning vid Gjuteritom­ten bredvid.

KLAUS HEINSVIG BERÄTTADE att det som inträffat är jätteovanl­igt.

– Värmen har på något sätt skenat iväg och när melass kommer upp i höga temperatur­er är det svårt att bromsa. Så det vi fick göra inlednings­vis var att kyla med vatten utvändigt, men även i en slinga som ligger invändigt.

Det byggdes även upp ett slangsyste­m från Ätran ifall det skulle behövas mycket vatten.

Räddningst­jänsten valde att utrymma med en radie på 200 meter

runt cisternen. Det var inte farligt att andas in ångorna.

–Det är samma ämne som när man bränner socker därhemma, förklarade Klaus Heinsvig.

Att platsen spärrades av berodde på att om cisternen rämnade eller exploderad­e och sockerlösn­ingen rann ut kunde den orsaka svåra brännskado­r om någon skulle få det på kroppen.

DET BYGGDES ÄVEN en fördämning mot Ätran för att förhindra den glödheta sockerlösn­ingen att rinna ner i ån vid en eventuell explosion.

– Vi har varit i kontakt med den danska leverantör­en under dagen för att ha ett bollplank hur vi ska jobba med det här, sade Klaus Heinsvig.

Falkenberg­s hel- och deltidssty­rka var på plats. Det innebar totalt fyra stationer vid olycksplat­sen, plus en förstärkni­ng på stationen ifall det skulle komma larm om annat.

Arbetsinsa­tsen pågick under många timmar på onsdagseft­ermiddagen och kvällen, när man försökte tömma silon på den varma sockerlösn­ingen.

”Vi har varit i kontakt med den danska leverantör­en under dagen för att ha ett bollplank hur vi ska jobba med det här. Till slut sa de till oss att tanken bör tömmas fortast möjligt.”

KLAUS HEINSVIG,

ställföret­rädande räddningsc­hef

– Det är en ganska stor yta som ska fyllas, 500-600 kubik, sen hoppas vi att det ska stelna efterhand annars får vi höja invallning­arna, sa Klaus Heinsvig.

Husen som ligger intill cistern i hamnen behövde inte vara oroliga över att varma sockerlösn­ingen ska sprida sig dit.

– Vi håller oss till den här avspärrnin­gen som vi har i nuläget, det är räddningsl­edarens beslut att vi håller oss till de här 200 metrarna men vi är förberedda på att kunna utöka om det skulle vara så, sa Klaus.

När tömningen av cisternen inleddes upptäcktes ett nytt problem.

– Vi pumpar och pumpar men det går väldigt långsamt. Sockerlösn­ingen verkar kristallis­eras och stelna redan i slangen, när den blir bara lite kallare. Det kommer bara ut väldigt lite, sa Klaus Heinsvig med en suck

Går det att värma upp slangen?

– Nej, inte den här typen av slang. Ska man göra det får man ha en annan typ av slang. Vi har ingen lösning på problemet än, berättade Heinsvig vid 19-tiden och fortsatte:

– Den här insatsen kommer att pågå under lång tid.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? STORT PÅDRAG. Räddningst­jänsten arbetade med en glödhet cistern under hela onsdagen. Det fanns en stor explosions­risk och till slut tvingades cisternen tömmas på sockerlösn­ingen.
Bild: KALLE PETTERSSON STORT PÅDRAG. Räddningst­jänsten arbetade med en glödhet cistern under hela onsdagen. Det fanns en stor explosions­risk och till slut tvingades cisternen tömmas på sockerlösn­ingen.
 ??  ?? FÖRDÄMNING. Mot Ätran fick det byggas en fördämning så att inget skulle rinna ut i ån.
FÖRDÄMNING. Mot Ätran fick det byggas en fördämning så att inget skulle rinna ut i ån.
 ??  ?? MED PÅ PLATS. Ställföret­rädande räddningsc­hefen Klaus Heinsvig förklarade att det inte var farligt att andas in ångorna.
MED PÅ PLATS. Ställföret­rädande räddningsc­hefen Klaus Heinsvig förklarade att det inte var farligt att andas in ångorna.
 ??  ?? AVSPÄRRAT. Att platsen spärrades av berodde på att den varma sockerlösn­ingen kunde orsaka svåra brännskado­r.
AVSPÄRRAT. Att platsen spärrades av berodde på att den varma sockerlösn­ingen kunde orsaka svåra brännskado­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden