Hallands Nyheter

Inget gymnasium trots den nya lagen

När den nya gymnasiela­gen klubbades trodde Amin och Said att vägen låg öppen mot studier och uppehållst­illstånd.

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Men på Ps-gymnasiet blev det stopp.

Enligt den nya så kallade ”gymnasiela­gen” ska de ensamkomma­nde få stanna i Sverige för att fullfölja sina studier. Men på Ps-gymnasiet blev det oväntat tvärstopp för Amin och Said från Afghanista­n.

De båda pojkarna, eller unga männen, Mohammad Amin Jafari och Said Mojtaba Naseri är numera bosatta i Väröbacka respektive Bua. De kom båda till Sverige under hösten 2015 och betraktade­s länge som barn. Men det förändrade­s i vintras när ett brev dök upp från Migrations­verket.

– JAG FICK ETT BREV via min gode man som sade att jag skulle infinna mig hos Migrations­verket i Göteborg, berättar Amin.

En medicinsk bedömning gav vid handen att Amin inte alls var 17 år, vilket han själv ansåg, utan 18.

– De säger att undersökni­ngen av mitt knä visar det. De kunde inte bevisa någonting med hjälp av mina tänder.

För Said var det tvärtom. Inopererad­e metallbita­r gjorde att knät inte kunde undersökas vid den medicinska bedömninge­n. I stället ansåg man att hans tänder utgjorde bevis nog för en åldersupps­krivning till 18 år.

– De pekade på mina visdomstän­der, berättar han.

FRÅN DEN ENA dagen till den andra var de båda pojkarna att betraktas som vuxna. Vilket innebar en dramatisk skillnad i vardagen.

– Livet ändrades 180 grader. Jag kände mig inne i samhället, pluggade och hade en lägenhet. Men

allt det rycktes upp när min ålder skrevs upp, berättar Amin Jafari.

Said bodde i det här läget i den gamla skolan i Karl Gustav, som då var ett Hvb-hem. När han skrevs upp och blev vuxen hade han inte längre rätt att bo kvar.

Genom en vän fick han kontakt Elisabeth Malmborg Selberg och på det sättet så kom han så småningom till familjehem­met i Bua. Amin fick hjälp av en lärare att hitta ett familjehem i Väröbacka.

Både Said och Amin fick klartecken att gå klart sina studier på Vidhögesko­lan respektive Väröbackas­kolan.

TILL VÅREN VAR det så dags att söka till gymnasiet.

När gymnasiela­gen klubbades igenom tycktes vägen ligga öppen mot framtiden. Said sökte till byggprogra­mmet på Ps-gymnasiet, och Amin sökte in till det tekniska programmet.

– Vi hade gått och väntat på den nya lagen, eftersom vi hade fått höra att vi skulle få komma in på gymnasiet och få uppehållst­illstånd då, säger Amin.

MEN DEN 2 juli kom nästa bakslag när antagnings­beskedet damp ned i brevlådan. Både Amin och Said nekades plats på Ps-gymnasiet.

– Jag satt uppe till klockan ett på natten och pratade med Said. Dagen efter ringde jag till antagnings­enheten. De sade att vi inte fick börja på gymnasiet eftersom vi är 18 år gamla och inte har uppehållst­illstånd. Så för att få uppehållst­illstånd enligt den nya lagen så behöver ni behöva studera, men om ni inte har uppehållst­illstånd så får ni inte studera?

– Ja. Det låter som ett slags moment 22?

– Ja, det blir ett moment 22, fyller Elisabeth Malmborg Selberg i, som agerar föräldrahe­m åt Said och även sköter en del kontakter med myndighete­r.

Men dörren till framtida studier är ändå inte alldeles stängd. De båda pojkarna har nu i stället sökt in till vuxenutbil­dningen på Centrum för livslångt lärande (beläget på Campus Varberg) och fått beskedet att de kanske kan få börja studera där i stället.

– På vuxenutbil­dningen måste man vara 20 år för att komma in. De säger att de kanske kan göra ett undantag. Men först måste de erbjuda platser till dem som är över 20 år. Men om det finns platser över så kanske vi kan få komma in, berättar Amin.

Nu väntar en oviss tid för de båda pojkarna. Amin, som inte kunnat styrka sin identitet, har inget arbetstill­stånd och står utan sysselsätt­ning för tillfället. Said har arbetstill­stånd och har arbetat med att plocka jordgubbar.

– Det är jobbigt. Vi vet inte vad som ska hända, säger Said.

–När vi kom till Sverige sa vi att vi hade börjat om från noll och skulle börja bygga ett liv för framtiden. Men nu är vi i en sits där vi inte vet hur vi ska komma vidare, säger Amin.

– SKOLLAGEN SKULLE behöva förändras så att reglerna hänger bättre ihop med den nya gymnasiela­gen, säger Elisabeth Malmborg Selberg.

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ??
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON
 ??  ?? OVISS FRAMTID. Mohammad Amin Jafari och Said Mojtaba Naseri har fått nej frånPs-gymnasiet, men hoppas nu kunna komma in på vuxenutbil­dning i stället. Till vänster Elisabeth Malmborg Selberg, som har Said boende hos sig i Bua.
OVISS FRAMTID. Mohammad Amin Jafari och Said Mojtaba Naseri har fått nej frånPs-gymnasiet, men hoppas nu kunna komma in på vuxenutbil­dning i stället. Till vänster Elisabeth Malmborg Selberg, som har Said boende hos sig i Bua.
 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ??
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden