Hallands Nyheter

Skräckis till festival

KULTUR: Filmen ”That which lingered” av Albin Glasell är inspelad i Varberg och har premiär på prestigefy­llda festivalen ”Aesthetica” i Storbritan­nien.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Avsaknad av finansiell­t stöd har gett Albin Glasell från Varberg en ny film-filosofi. Med lägre budget och färre personer i produktion­en är han aktuell med nya ”That which lingered”.

Albin Glasells filmintres­se tog fart när han som barn såg den första Jurassic park-filmen. Som elvaåring började han filma själv och gjorde sina första riktiga kortfilmer vid femton. Sedan blev det filmlinjen på LBS och därefter jobbade han som klippare för Viasat och SVT, tills han och producente­n Daniel Bajnoci vid 21 års ålder startade företag ihop. Nu, sex år senare har de flera kortfilmer i bagaget, samtidigt som de båda jobbar deltid som lärare. För två år sedan fick filmskapar­en Albin Glasell från Varberg idén till nya kortfilmen ”That which lingered”, som Bajnoci producerar.

– Det är en skräckfilm, men den bygger inte på effektsöke­ri genom våld, splatter eller höga ljud utan det är en ren psykologis­k upplevelse, berättar Albin.

Det beskriver ”That which lingered” ganska bra. I den sju minuter långa filmen finns scener inspelade i början på september förra året vid kallbadhus­et i Varberg och i Albins familjehus i Läjet. Två personer med få repliker syns i bild, men handlingen kretsar kring tre.

– Min filmfiloso­fi är att inte ge tittarna allt, utan att ge dem alla pusselbita­r istället. När jag ser på film, vilket man gör ganska ofta när man jobbar med det, så känner jag mig lurad av en film som kommer med alla svaren. Då är det mycket bättre att se en japansk eller koreansk film med pusselbita­r.

”That which lingered” har nu blivit antagen till den prestigefy­llda kortfilms festivalen” A est het i ca Short Film Festival” i York i Storbritan­nien, som går av stapeln den 7 till 11 november.

– Vi sökte till sju eller åtta festivaler som vi visste att vi ville in på. Det var min producent som ringde mig i förra veckan och sa ”vad säger du om jag säger att vi har kommit in på Aesthetica?”. Vi blev oerhört glada. Det var den vi helst ville komma in på, men det kan ju bli fler.

FÖRUTOM ATT FILMEN har världsprem­iär i York har ”That which lingered” även chansen att vinna festivalen­s filmtävlin­g i kategorier­na bästa thriller, bästa film, bästa manus och bästa skådespele­ri. Festivalen är erkänd av Bafta, och filmerna som är med där har därmed möjlighet att även uppmärksam­mas med priser på Bafta – den brittiska galan som motsvarand­e den amerikansk­a Oscarsgala­n.

Filmen finansiera­des av 25000 kronor tagna ur egen ficka, som de i efterhand har blivit ersatta av Varbergs kommun för. Det skiljer sig ganska ordentligt budgetmäss­igt mot förra kortfilmen ”In the gap”, som först var tänkt som en långfilm med en budget på åtta miljoner kronor. Det finansiell­a stödet som de fick räckte inte och den planerades om till en kortfilm med en budget på ungefär en halv miljon kronor.

– I ”That which lingered” var vi 14 personer i produktion­en. Till filmen innan dess var vi 24. Jag tror att det är en del av min växande filosofi, att storleken och pengarna inte har så stor betydelse. Hittar man rätt folk och fokuserar på dem man vill vara med och litar på så funkar det att vara få – det blir nästan bättre. Det tar vi med oss till nästa projekt. Idén kan vara stor, men teamet behöver inte vara det, säger Albin.

NU PLANERAS EN första långfilm som Albin ska skriva manus till under hösten. Andan från de tidigare filmerna kommer lysa igenom även här. Dessutom finns det goda chanser för Varbergsbo­rna att få se nya ”That which lingered” framöver.

– Någon gång, kanske i höst, ska vi ha ett event och visa den i Varberg tillsamman­s med den förra, ”In the gap”, och kortfilmen ”Celice”. De tre är vi nöjda med och man kan se dem som en helhet. Det blir som ett specialpak­et.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FILMSKAPAR­E. Med lägre budget och färre personer i produktion­en än tidigare är Albin Glasell nu aktuell med kortfilmen ”That which lingered” som visas för allra första gången på ”Aesthetica Short Film Festival”.
Bild: ANNIKA KARLBOM FILMSKAPAR­E. Med lägre budget och färre personer i produktion­en än tidigare är Albin Glasell nu aktuell med kortfilmen ”That which lingered” som visas för allra första gången på ”Aesthetica Short Film Festival”.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FILMSKAPAR­E. Albin Glasell från Varberg är aktuell med sin nya skräckkort­film ”That which lingered” som har världsprem­iär på ”Aesthetica Short Film Festival” i York i Storbritan­nien.
Bild: ANNIKA KARLBOM FILMSKAPAR­E. Albin Glasell från Varberg är aktuell med sin nya skräckkort­film ”That which lingered” som har världsprem­iär på ”Aesthetica Short Film Festival” i York i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden