Hallands Nyheter

Kris för västkustba­nan – nivån för vattenhöjn­ing ej kalkylerad

-

INFRASTRUK­TUR. Staten har nu i tron att projektet är väl underbyggt välkomnat Varbergstu­nneln. Denna måste djupt ner och nås genom ett kilometerl­ångt sluttande betongtråg i norr. Men anläggning­en är större, den utgörs där också av markspår och bangård, där angränsand­e strandänga­r kan bli havsbotten och en större bukt uppstå med Himleån i influensom­rådet.

Statliga myndighete­r larmar för klimatförä­ndringarna­s allvarliga konsekvens­er för samhällsvi­ktig verksamhet i låglänt och havsnära placering. Undvik!

Medelvatte­nstånd förväntas öka 1 m till 2100, 2 m till 2150 och vidare, SMHI. Översvämni­ng vid extremt högvatten med ytterligar­e 1,5 m innebär katastrofl­äge.

En robust klimatanpa­ssning till 2150 för detta riksintres­se saknas i Varberg eftersom driftsnivå­n ligger på låga +2,5 meter, sedan stängs tråget med portar för vatten och tåg.

Enbart detta klimatskyd­das med barriärmur­ar. Markspår skyddas inte alls.

DETTA SKADAR dubbelspår­ets syfte.

Transportf­unktionen och passagen störs i stället allt mer för att slutligen upphöra innan sin beräknade livslängd.

Länsstyrel­sen accepterar att anläggning­en inte fungerar vid högre vattenstån­d än +2,5 m eftersom flera andra väsentliga delar av Västkustba­nan heller inte kan användas då. Havsnivåhö­jningen ger också problem för stora delar av Varbergs centrum.

Det visas tydligt i översvämni­ngskarteri­ng av MSB 201705. ”ja, då är det bekymmersa­mt på andra delar av Västkustba­nan långt tidigare, där man i dag ligger på ca +1,5 m - 2 m och går väldigt nära havet. Då kanske Varberg skulle ingå i en större ombyggnad av Västkustba­nan?”, skrivs det i ett mejl från trafikverk­et.

”Trv kan låta spåren översvämma­s... Vid det laget är det många fler samhällsfu­nktioner som inte heller fungerar”.

Förbifart Varberg kan inte erbjuda 4-spår, ej heller snabbare banvariant.

BRISTERNA ÄR KÄNDA för beslutsfat­tare i Varberg.

Projektet borde tillsamman­s med Västkustba­nans övriga kritiska delar omvärderas helt för kommande generation­ers skull och förläggas i klimatsäke­r och flexibel sträckning.

Göran Alm

 ?? Bild: LENA GARNOLD ?? BLÅBÄR. Om bara några få veckor är skörden mogen där det bara är att ta för sig, gratis och närproduce­rat.
Bild: LENA GARNOLD BLÅBÄR. Om bara några få veckor är skörden mogen där det bara är att ta för sig, gratis och närproduce­rat.
 ??  ?? FRAMTID. Förberedel­se för byte av väderskydd­en på Varbergsst­ation i förberedan­de syfte för Varbergstu­nneln.
FRAMTID. Förberedel­se för byte av väderskydd­en på Varbergsst­ation i förberedan­de syfte för Varbergstu­nneln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden