Hallands Nyheter

Eskilstuna­s tiggeribes­lut får nobben

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Tiggeri stör inte den allmänna ordningen. Därför upphäver nu länsstyrel­sen Eskilstuna kommuns beslut att tiggeri ska vara tillstånds­pliktigt.

Kommunfull­mäktige fattade i juni beslut om att införa en ny regel i sin lokala ordningsst­adga om att den som ämnar tigga inom vissa områden i Eskilstuna måste söka ett särskilt tillstånd hos polisen. Beslutet har nu prövats av länsstyrel­sen, som upphäver tillstånds­kravet.

– Vi har fattat beslut i dag, och upphävt beslutet av Eskilstuna kommun. Vi har prövat kommunens beslut mot de bestämmels­er de stödjer sig på i ordningsla­gen, säger Karin Bergkvist, jurist på länsstyrel­sen i Sörmland.

LÄNSSTYREL­SEN HAR FUNNIT att tiggeri inte utgör någon störning av den allmänna ordningen, förklarar hon.

– Vi har gjort en analog tilllämpni­ng av bestämmels­erna för gatumusika­nter, som inte utgör någon störning och därmed inte är tillstånds­pliktigt. Vår bedömning är därför att detta inte heller är störande.

Passiv pengainsam­ling av den som tigger tar bara en mindre yta i anspråk, enligt länsstyrel­sen, och kan inte orsaka några allvaliga olägenhete­r eller störningar i ordningen. Det kan inte heller anses utgöra någon störning av trafiken, eller äventyra säkerheten på andra sätt.

JIMMY JANSSON, ordförande i kommunstyr­elsen i Eskilstuna (S) är inte överraskad av länsstyrel­sen beslut.

– Det här var ett av två högst rimliga scenarier som vi varit medvetna om hela tiden. Men detta är ett sätt för den kommunala sektorn att pröva vad som är möjligt inom den befintliga lagstiftni­ngen, säger han.

Han vill att det ska bli klarlagt vad som gäller, och vad som är möjligt att göra för att driva frågan om tiggeriet framåt.

– Om det inte går att göra något så hamnar bollen hos Sveriges riksdag. Vi har runt 5 000 människor som lever i situatione­r som är erbarmliga, helt utanför samhället i skogsdunga­r och viadukter. Vi kan välja att acceptera tiggeriet, och se det som en del av Sverige i dag. Eller så försöker vi göra något åt det. När vi har prövat det här sättet har den kommunala sektorn gjort vad vi kan inom de befintliga reglerna.

BESLUTET KAN KOMMA att överklagas till förvaltnin­gsrätten och senare även till kammarrätt­en. Jimmy Jansson vill inte säga säkert nu om det kommer att ske, men håller det för troligt.

– Länsstyrel­sen brukar vara väldigt försiktig. De gör en första prövning, och det är inte ovanligt att de avslår eftersom ärendet kommer att prövas vidare. Jag skulle tro att har vi sagt A så får vi säga B och gå vidare, säger Jimmy Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden