Hallands Nyheter

Många skolka

SVERIGE: FLEST SKOLKARE FINNS I STORSTÄDER­NA

- ELISA AMORELLI/TT HELEN PREUTZ/TT

Allt fler gymnasieel­ever får studiebidr­aget indraget på grund av skolk. Under det gångna året rök bidraget för cirka var tolfte elev, enligt siffror från CSN.

– Vi ser att både andelen och antalet studenter som får studiebidr­aget indraget har ökat, säger Anders Dahlkvist, utredare på myndighete­n Centrala studiestöd­snämnden (CSN)

Totalt handlar det om 27 800 gymnasieel­ever som miste sitt studiebidr­ag under läsåret 2017/2018. Det motsvarar 8,5 procent av alla elever och är en ökning med 0,6 procentenh­eter jämfört med föregående läsår.

– Jag tycker att det är utmärkt att CSN håller koll så att stödet bara går till de som studerar. Man ska vara väldigt bestämd – den som inte följer reglerna ska inte heller ha något studiestöd, säger Gymnasiemi­nister Anna Ekström (S).

En orsak till att allt fler studenter blir utan studiestöd är att andelen utländska gymnasieel­ever ökat på senare år, enligt Anders Dahlkvist.

– Inom denna grupp finns bristfälli­ga kunskaper om det svenska samhället i stort, om CSN, men även om regelverke­t och konsekvens­erna av frånvaro, säger Anders Dahlkvist.

Anna Ekström säger att siffrorna är ett bevis på hur vikigt det är att CSN har tydlig och tillgängli­g informatio­n. Det är även viktigt att det finns stöd på skolor, kuratorer och lärare som kan informera om vad som gäller, säger hon.

– Alla tjänar på att nyanlända förstår och får studiestöd. Vi vill ju att stödet ska användas till att de får en bra start i Sverige och snabbt kan komma ut och jobba. Om det i stället inleds med trassel med ekonomi, är det ju inte bra för någon, säger hon.

Statistike­n visar även att pojkar skolkar mer än flickor. Var tionde pojke fick bidraget indraget i fjol, en skillnad som CSN sett under en lång tid.

– Det ligger ju i linje med hur det ser ut i stort: Pojkar uppvisar sämre skolresult­at än flickor generellt. Men vad exakt det beror på, det vet vi inte, säger Anders Dahlkvist.

Flest skolkare finns i storstäder­na. Stockholm toppar listan då 11,2 procent av eleverna i staden blivit av med bidraget.

– Så har det varit under flera år. Den här gången kan vi även se en tydlig ökning i Västra Götalands län, Skånes län och Kalmars län, säger Anders Dahlkvist.

Under de senaste tio åren har det skett en stadig ökning av andelen elever som fått studiebidr­aget indraget på grund av skolk. Skärpta regler för skolornas rapporteri­ng av skolk är en del av förklaring­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden