Hallands Nyheter

Attorp har blivit hemma för Tea

GRATTIS TEA: 50 ÅR DEN 14 JULI.

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Av alla händelser i livet, undantaget dem när barnen föddes, så är det nog flytten till Sverige som har påverkat Tea Barkman mest. Dagarna före sin 50-årsdag ser hon tillbaka på ett liv fyllt av utmaningar och förändring­ar och som många gånger har handlat om att kunna anpassa sig till nya situatione­r och miljöer. För Teas del blev detta påtagligt inte minst när Samskip, företaget hon arbetade på till för två år sedan, bestämde sig för att flytta sin verksamhet.

– Jag började jobba där 2001 som ekonomiass­istent. 2008–2009 försvann min dåvarande tjänst men jag jobbade vidare som speditör, huvudsakli­gen med export till Island samtidigt som jag hade en del arbetsuppg­ifter kvar som ekonomiass­istent. 2016 flyttade Samskip till Helsingbor­g och alla blev erbjudna att flytta med, men jag tackade nej. Jag ville inte pendla till Helsingbor­g.

ISTÄLLET FANN SIG Tea plötsligt arbetslös vid 48 års ålder, en situation som kan te sig nog så skrämmande för många i samma ålder, medvetna om att man kanske inte alltid är fullt lika attraktiv hos arbetsgiva­rna längre. Tea Barkman valde att inte lyssna på det örat utan började genast fundera på hur hon skulle hitta en väg vidare. Lösningen blev att utbilda sig till löneadmini­stratör. Hon hann även påbörja en kurs inom personalad­ministrati­on innan hon blev rekommende­rad av en tidigare kollega för en tjänst hos det halländska företaget Swedish oat fiber.

– Idag arbetar jag som ekonomiass­istent på kontoret i Bua och med * Bor: Tillsamman­s med sambon Göran i en villa i Attorp i Varberg. * Familj: Sambo Göran, sönerna Ranet, 28, Kevin 21 och David 7 år, samt barnbarnen Ellie 1 år och Charlie 2 år. * Intressen: Att resa och upptäcka nya platser både i Sverige och utomlands. Att träna när tillfälle ges och att promenera eller springa i omgivninga­rna runt Attorp. logistik och export. Jag trivs väldigt bra, säger hon.

TEA BARKMAN FLYTTADE till Sverige från staden Pärnu i Estland när hon var 27 år gammal. Det var dåvarande kärleken som drog medan Tea var mer tveksam till flytten. Tanken var att stanna i högst ett år, för att lära sig språket och känna sig för i det nya landet.

– Jag var inte säker på att jag ville bo i Sverige. Det hände så mycket i Estland under den här tiden som jag var nyfiken på. Man var äntligen fri från kommunisme­n och det var ett helt nytt land och nya möjlighete­r som öppnade sig. Jag var lockad av skolan och att läsa juridik.

TEA BESKRIVER SITT första år i Sverige som tufft. Hon kunde ingen svenska. Hon hade inga vänner och var ofta ensam med sonen Ranet, fem år. Den nya tillvaron var väldigt olik den hon lämnade i Estland och hon saknade sin familj och sina många vänner hemma i Pärnu. Men envis som hon är vande sig Tea snart vid sitt nya liv. Hon lånade lättlästa böcker på biblioteke­t, läste

TILL SLUT ERÖVRADE Tea Barkman både språket och tanken på Sverige som sitt nya hemland. Idag bor hon tillsamman­s med yngste sonen David, sju år, och sambon Göran i en villa i Attorp. Livet är behagligt och fullt av lekfulla stunder tillsamman­s med barn och barnbarn. Hon har några få vänner kvar i Estland som hon håller kontakt med via Facebook och chatt. Släkten har tunnats ut genom åren och under senaste resan tillbaka till hemstaden förra året smög sig en ny känsla in.

– Det var första gången som jag kom tillbaka till Pärnu och bodde på hotell. Det kändes jättekonst­igt och jag längtade hem till Sverige igen. Det var som att jag var klar med en del av mitt liv.

Det är inte varje dag man fyller 50 år och därför firar Tea Barkman födelsedag­en på bästa tänkbara sätt, omgiven av familj och vänner hemma i huset i Attorp.

SIN FÖDELSEDAG KOMMER Tea att fira tillsamman­s med familj och vänner hemma i Attorp. Hon hoppas på röda rosor i 50-årspresent, gärna av sorten Ingrid Bergman som hon tycker är allra finast och som klarar vintern väl. Hon värdesätte­r styrkan hon får genom sina barn och har alltid känt av hur måna de är om henne. Det viktigaste i livet är att barn och barnbarn får ha det bra.

– Jag har lovat min äldsta son att vi ska spela bilbingo ihop när han blir pensionär. Då är jag 87 år, säger Tea och skrattar.

 ?? Bild: CECILIA EKHAGE ?? FYLLER 50 ÅR. Tea Barkman flyttade till Sverige från Estland 1995, på sin födelsedag den 14 juli. Nu fyller hon 50 år och förbereder firandet ihop med familj och vänner.
Bild: CECILIA EKHAGE FYLLER 50 ÅR. Tea Barkman flyttade till Sverige från Estland 1995, på sin födelsedag den 14 juli. Nu fyller hon 50 år och förbereder firandet ihop med familj och vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden