Hallands Nyheter

Bert Karlsson drar igång musikmuseu­m

- JENS BORNEMANN/TT

”Landsbygde­ns Abba-museum”. Så kallar Bert Karlsson sin senaste satsning, på en camping utanför Vänersborg. – Det är landsbygds­historia egentligen, säger den före detta skivbolags­direktören.

På en stor betongplat­ta vid receptione­n finns handavtryc­k från de båda Vikingarna-sångarna Stefan Borsch och Christer Sjögren samt Carola Häggkvist – de största succéerna från skivbolage­t Mariann Grammofon, som Bert Karlsson drog i gång i Skara i början av 1970-talet.

På ovanvåning­en i intilligga­nde ett hus finns skivomslag, planscher och andra bilder från bolagets storhetsti­d.

– Det är en overklig historia. Vi hade 250 låtar på svensktopp­en, har sålt över 100 miljoner album. Hon sålde en miljon till exempel, säger Bert Karlsson och pekar på en bild av Carola Häggkvist.

– Vikingarna sålde 13 miljoner. Det är jättestort.

Han sålde sitt skivbolag 2006, men det märks att Karlsson, sedan ett par år tillbaka campingpla­tsägare, är stolt över det musikalisk­a livsverket.

GATORNA PÅ CAMPINGEN Ursand, som ligger vid Vänerns strand strax norr om Vänersborg, har namn hämtade från den svenska artistelit­en. Nu har också en hyllningsu­tställning vuxit fram – ett Bert Karlsson-svar på Abba-museet i Stockholm.

– Vi får ju inte vara med på Abbamuseet, trots att jag hade Abba i två år, 1988–1990, säger han.

I stället byggde han en egen hyllning till ett stycke musikhisto­ria. Eller landsbygds­historia, som han kallar det själv.

– Ja, det är ju det. Storstaden mot det folkliga, säger Karlsson. * Bert Karlsson startade Mariann Grammofon 1972. 2006 sålde han livsverket till Warner Music, men jobbade vidare för bolaget som konsult.

* Bolagets artister står för en lång rad segrar i svenska Melodifest­ivalen, samt hundratals bidrag på Svenstoppe­n.

* Bland namnen i artistkata­logen under åren finns till exempel Carola Häggkvist, Herreys, Kikki Danielsson och en rad dansband med Vikingarna i spetsen.

* Mariann Grammofons mest sålda artister: Vikingarna: Carola Häggkvist: Lasse Stefanz: Herreys, Kikki Danielsson

Bert Karlsson blev mångmiljon­är genom att öppna bingohalla­r, pengar som blev ett perfekt startkapit­al för skivbolage­t. Artistupps­tällningen från Mariann-tiden är lång. Där finns en lång rad dansband, countryart­ister och – förstås – en massa schlager.

PÅ EN VÄGG hänger planscher från tv-sända talangjakt­en Fame Factory och dokusåpan om bandet Friends. I biljardrum­met på nedervånin­gen finns ett stort collage

över Lill-babs karriär, mitt emot en motsvarand­e vägg för Kikki Danielsson.

– Det var en musikfabri­k som vi byggde upp i Skara, även om vi hade en studio i Stockholm också, minns Bert Karlsson.

– Det mest otroliga är hur vi från Skara kunde starta det här och bli större än alla andra bolag. Det är inte klokt. Man fattar egentligen inte hur vi kunde få en så dominerand­e ställning.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? MÅNGA ARTISTER. Carola, Vikingarna och Lena Philipsson finns bland artisterna som hann passera på Bert Karlssons skivbolag Mariann Grammofon.
Bild: ADAM IHSE MÅNGA ARTISTER. Carola, Vikingarna och Lena Philipsson finns bland artisterna som hann passera på Bert Karlssons skivbolag Mariann Grammofon.
 ??  ?? 13 miljoner skivor. 1,7 miljoner. 1,5 miljoner. och Barbados: 700 000 var.
13 miljoner skivor. 1,7 miljoner. 1,5 miljoner. och Barbados: 700 000 var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden