Hallands Nyheter

Tung träta Tru

NATO: USA:S PRESIDENT FOR UT I ANKLAGELSE­R PÅ NATOMÖTET

-

Lägg mer pengar på försvaret, är USA:S upprepade krav på övriga Nato-länder när försvarsal­liansens ledare möts i Bryssel. President Trump tar i rejält – och skapar oro över sammanhåll­ningen.

– Vi ska alltså beskydda er mot Ryssland, men ni betalar miljarder av dollar till Ryssland. Det är inte passande, fräser Donald Trump vid ett frukostmöt­e med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i Bryssel på onsdagsmor­gonen.

Och han nöjer sig inte med det. Butterhete­n är tydlig över att flera europeiska Nato-länder inte når upp till försvarsal­liansens mål om att lägga motsvarand­e minst två procent av sin BNP på försvaret.

ilskan mot

FRAMFÖR ALLT RIKTAS Berlin.

– Tyskland är totalt kontroller­at av Ryssland. Enligt min mening är Tyskland en rysk gisslan eftersom de får så mycket av sin energi från Ryssland, säger Trump till en allt mer bleknande Stoltenber­g.

TILL OCH MED den särskilt inbjudne samarbetsg­ästen, statsminis­ter Stefan Löfven (S), suckar över de hårda orden.

– Den tonen som vi hör här och de olika replikskif­tena – det är inte bra naturligtv­is. Vi behöver stabilitet nu och lugn och mer av samarbete. Den försäkran om samarbete som det här är, är det viktigaste och måste vara det som är det övergripan­de, säger statsminis­tern när han senare anländer till Bryssel.

– Här måste alla nu tänka till. Det vi behöver minst av allt nu är splittring, säger Löfven, som får delta i Nato-mötets arbetsmidd­ag med anledning av det särskilda samarbete som de 29 Nato-länderna har med Sverige och Finland.

I ett försök att gjuta olja på vågorna höll Trump och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel ett eget möte under onsdagseft­ermiddagen vid sidan om det ordinarie toppmötet.

TV-BILDERNA DÄRIFRÅN VISAR dock rejält bistra miner – även om orden som uttalas är betydligt mer återhållsa­mma.

 ??  ?? INGA GLADA MINER. Stelt möte i Bryssel mellan Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och USA:S president Donald
INGA GLADA MINER. Stelt möte i Bryssel mellan Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och USA:S president Donald

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden