Hallands Nyheter

Handlare hjälper betesdjur i torkan

NYHETER: Torra betesmarke­r och brist på foder skapar en desperat situation för lantbruken. Nu rycker livsmedels­handlare in och hjälper.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

Den svåra torkan tär på lantbruken och deras djur runt om i landet. Bortsett från själva värmen som sådan börjar betet i rask takt att ta slut.

DJUREN HAR HELT ENKELT betat bort det gräs som finns. Torkan och värmen gör att inget nytt växer upp.

Länsstyrel­sen i Halland uppmanade på torsdagen alla goda krafter om hjälp och uppmanar markägare att upplåta sina marker till djurhållar­e för skörd och bete.

Även om Länsstyrel­sen gärna ser att alla skickar in en anmälan om dispens för att få det dokumenter­at och reglerat så har myndighete­n beslutat att se mellan fingrarna i samband med kontroll:

–Det här ger lantbrukar­na frisedel att göra vissa saker de normalt inte får göra, säger Anette Ekendahl som är tillförord­nad chef på länsstyrel­sens landsbygds­enhet. Så om ni dyker upp på kontroll och de inte anmält att de låter djuren beta på annan plats så händer ingenting?

–Blir det kontroll skriver man upp att man sett det men det leder inte till några avdrag eller sanktioner.

BÅDE VARBERGS och Falkenberg­s kommuner har valt att upplåta mark för bete och slåtter.

– Det var i fredags eftermidda­g det började ringa. Sedan dess har det fortsatt. Därför har jag fått gjort en sammanstäl­lning av vilka ytor som kan komma ifråga. Det

är ytor vi i normalfall­et bara slår för att låta gräset ligga. Så då kan lantbrukar­e åka ut och titta där, säger Jenny Bergström som är chef på Hamn- och gatuförval­tningen i Varberg som såhär långt hjälpt ett tiotal djurägare.

OCKSÅ HANDLARE I Varberg och Falkenberg har i veckan gått ut och erbjudit sin hjälp, genom att erbjuda bönderna frukt, grönt och bröd som annars hade kasserats:

–Vi jobbar med biogas annars, och slänger våra färskvaror i en biogasanlä­ggning vi har. Nu bestämde vi oss för att gå ut med det här. Sedan vet vi inte om det kommer att bli några volymer att tala om, men vi vet i alla fall att det går till rätt ställe, säger Magnus Petersson, butikschef på Coop.

Vad är det för volymer vi talar om?

– Det är kanske tre, fyra säckar bröd och kanske fem eller tio kartonger frukt om dagen som vi kan skrapa ihop.

På Ica Hajen och Ica Kvantum i Varberg har man fattat samma beslut:

– Vi har beslutat att i de fall bönderna önskar erbjuder vi dem hämtning av antingen defekta frukter eller grönsaker eller bröd bakat igår eller andra produkter efter önskemål, som annars skulle kasseras, säger Victor Andersson, ställföret­rädande handlare på Ica Hajen och Kvantum.

På Ica Kvantum i Falkenberg arbetar man sedan länge med att erbjuda bönder frukt, grönt och bröd som annars skulle förgås:

–Vi har gjort det i många år, framför allt frukt och grönt som vi lagt ut till olika uppfödare så det är något vi bara kommer att fortsätta med, säger Martin Persson på Ica Kvantum i Falkenberg.

VARBERGS KOMMUN ÄR beredd att släppa loss fler ytor, men det lilla som är kvar kommer inte att kunna hjälpa alla:

– Nej, Varbergs kommun har ju inte ytor så att det skulle kunna täcka allt. Jag förstår ju vad som går åt och hör bönder som normalt får 100 balar och nu bara får tio balar av de ytor som finns, så det är ju en otrolig skillnad, säger Jenny Bergström.

 ??  ?? SKÄNKER FRUKT. Magnus Petersson är butikschef på Coop Forum i Varberg och har bestämt att kasserad frukt och grönt samt bröd ska gå till djuren i torkan.
SKÄNKER FRUKT. Magnus Petersson är butikschef på Coop Forum i Varberg och har bestämt att kasserad frukt och grönt samt bröd ska gå till djuren i torkan.
 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ??
Bild: MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden