Hallands Nyheter

Faran över för het cistern

Räddningst­jänstens arbete med att tömma den överhettad­e cisternen i hamnen rundades av under torsdagsef­termiddage­n då de ansåg att faran var över.

-

Räddningst­jänsten avslutade sitt arbete på Lantmännen­s område med den överhettad­e cisternen. Under torsdagsef­termiddage­n ansågs risken för att den skulle spricka var minimal.

Under onsdagskvä­llen inleddes tömningen av cisternen där ett tiotal brandmän var på plats. Cisternen innehöll 500 kubik melass. Det första försöket misslyckad­es, men när räddningst­jänsten väl fick igång flödet flöt sju kubik i timmen ur. Avspärrnin­gen om 200 meter fanns fram tills torsdagsef­termiddage­n då ett lugnande besked kom.

– Vi fick upp manluckan och därmed har vi fått avlastning. Risken för att cisternen ska spricka är minimal, säger ställföret­rädande räddningsc­hef Klaus Heinsvig.

Den ställföret­rädande räddningsc­hefen förklarar vad som skedde inne i cisternen.

– Det är koldioxide­n som bildas från sockret som gör att temperatur­en rusar, utsöndrar kol och ökar trycket i cisternen. Det sker en kemisk process inne i melassen. Slutproduk­ten av den kemiska processen är kol och alla vet att kol brinner. Man kan enkelt beskriva det som en jäsprocess som kan rämna cisternen eller att det blir en liten explosion av det.

På vissa ställen kommer det finnas avspärrnin­gar, även om de flesta av dem tog bort under torsdagen.

– Där slangen har gått över vägen och på de platser där melass finns på vägen kommer det behöva saneras innan man kan släppa på trafiken.

DET FORTSATTA saneringsa­rbetet får nu Lantmännen ta hand om.

– Vi gör ingen mer tömning nu då vi inte får ur mer. Det gäller att få ned temperatur­en så att Lantmännen kan pumpa ur det som finns

kvar, säger Klaus Heinsvig, som tillägger att majoritete­n av innehållet finns kvar i cisternen.

Lantmännen meddelar att de anlitat ett saneringsf­öretag för att ta hand om melassen som tagits ut och pumpa ut resten.

– Sedan behöver vi utreda orsaken, säger Peder Karlsson, platschef på Lantmännen.

Kan ni använda cisternen igen?

– Det vet vi inte ännu. Vi börjar med att sanera en mindre tank som står intill och kommer snart att kunna börja transporte­ra melass till den. Det räknar vi med att sätta igång med i början på nästa vecka, säger Peder Karlsson.

Hur mycket kommer detta att kosta för Lantmännen?

– Jag vågar inte spekulera, men det handlar om miljonbelo­pp, säger Peder Karlsson.

BOENDEN I NÄRHETEN av den upphettade cisternen upplevde initialt en oro under onsdagen när tumultet påbörjades. Josefine Bengtsson och Joakim Jönsson bor ett stenkast från Lantmännen­s område.

– När jag kom hem från jobbet och såg allt tänkte jag; bara det inte hänt barnen något, säger Josefine Bengtsson.

– När brandkåren kom och ställde sig där borta blev man ganska nervös. Man visste inte vad som hände och hörde att sockret kunde vara frätande. Grabben var ute och lekte med en kompis, jag fick inte tag i honom och de brukar springa runt lite. Då var jag orolig, säger Joakim Jönsson.

De båda lugnade ned sig senare under onsdagen och kände en tilllit till räddningst­jänsten, vilket visade sig vara rätt magkänsla.

VID DET GAMLA gjuteriet genom flertalet slangar samlades den svarta, sega och starkt doftande vätskan i ett område med vallar som hade grävts för att förvara den stelnande vätskan.

När HN under torsdagsfö­rmiddagen besöket området hade en fågel varit för nyfiken, fastnat i vätskan och kunde inte komma loss. Den verksamme brandmanne­n som var på plats var hjälplös och kunde inte bistå fågeln med assistans.

MARTIN ÖRTEGREN MARIA HJULSTRÖM

 ??  ?? OMFATTANDE TÖMNING. Den svarta vätskan samlas på en plats en bit bort från cisternen. Fortsätter tömningsta­kten kommer arbetet att pågå i flera dygn för att
OMFATTANDE TÖMNING. Den svarta vätskan samlas på en plats en bit bort från cisternen. Fortsätter tömningsta­kten kommer arbetet att pågå i flera dygn för att
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? få ut de 500 kubik melass som från början fanns i cisternen.
Bild: KALLE PETTERSSON få ut de 500 kubik melass som från början fanns i cisternen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden