Hallands Nyheter

Varbergs Bostad vill bygga villor

Varbergs Bostad fortsätter bygga nytt. Extra nytt är att bolaget planerar att bygga villor – i Bua. Det är nämligen första gången bolaget bygger friliggand­e villor.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Byggnadsnä­mnden har godkänt två nya byggplaner från Varbergs Bostad. Bland annat vill man bygga friliggand­e villor i Bua.

Härom veckan gav byggnadsnä­mnden två jakande planbesked som båda rör Varbergs Bostad: kvarteret Havstruten i Varbergs innerstad, samt Alvägen i Bua.

Men det ligger långt fram i tiden och finns knappt på ritbordet.

Kommunens arbete med att ta fram en detaljplan för Havstruten kommer inte komma igång förrän tidigast 2022 och arbetet med detaljplan­en för Bua tidigast 2023.

Det tänkta bygget i Bua avser ett blandat bostadsomr­åde med lägenheter samt radhus och friliggand­e villor, berättar Catharina Jonsson som är fastighets­utveckling­schef på Varbergs Bostad:

– DÄR HAR VI tankar om att bygga mer än det är idag för att utnyttja tomten på ett bättre sätt, och då har vi i skisserna förslag om både flerbostad­shus och småhus. Både radhus och friliggand­e?

– Ja, precis. I det här förslaget är det sju villor och 29 radhus, men som sagt, inget är klart än.

Det här är första gången – i så fall – som Varbergs Bostad bygger villor. När HN träffar boende på Alvägen är planen på att bygga villor inte det första som kommer på tal. I stället är det oro för hur alla de nya byggnadern­a ska få plats och hur det ska bli med parkeringa­r och garage.

– Parkeringa­r och garage och alltihopa kommer att försvinna. Jag menar vart ska man då parkera, säger Bertil Pettersson som har bott i området i sex år och trivs jättebra.

Om han får uppleva nybygget är han tveksam till.

Han planerar att flytta hem till Skåne igen även om han inte har något emot bygget.

– Området blir kanske mer attraktivt. Men det har inte varit tal om några hyreshöjni­ngar eller så, säger Bertil Pettersson.

ELISABETH STACKE FLYTTADE

till Alvägen för ungefär ett år sedan och är orolig för att det ska bli stora förändring­ar i området i och med byggplaner­na.

– Jag förstår inte hur de har tänkt att de skall få plats med så mycket. De tänker bygga högre hus än vad här är nu har jag förstått, säger Elisabeth Stacke och fortsätter:

– De tänker bygga på parkeringe­n också och den brukar vara full. Kanske har de planer på att bygga nya parkeringa­r under men det är inget vi vet.

Elisabeth Stacke trivs också bra i området men är fundersam över villaplane­rna och följer byggärende­t noggrant.

– Radhus det kan jag förstå men att man ska bygga villor förstår jag inte riktigt. Hur blir det med ägandet egentligen, funderar hon.

HURUVIDA VARBERGS BOSTAD

planerar fler villor och radhus i Varberg kommun kan fastighets­utveckling­schef Catharina Jonsson inte ge ett rakt svar på:

– Vi tittar ju på varje plats med sina unika förutsättn­ingar och då får man göra en bedömning av vad man tror mest på. Vi är måna om att det blir bra, säger Catharina Jonsson.

DET TÄNKTA BYGGET

i kvarteret Havstruten avser ett högt hyreshus med uppemot 75 lägenheter.

– Vi har lämnat in en ansökan för ändring i detaljplan­en och sett att det finns utrymme att bygga mer på den fastighete­n. Det är strax nedanför där det är parkerings­platser idag.

Vad har ni tänkt för karaktär på det? – Det vi tänker oss är lamellhus i fem till åtta våningar.

Det är lite högre än omgivande bebyggelse. Har ni fått några synpunkter på det?

– Nej, det här är ju inget som är klart, så det får man titta på senare. Det här är tidiga skisser, säger Catharina Jonsson på Varbergs Bostad.

 ??  ?? ALVÄGEN. Varbergs Bostad planerar att bygg om och till på Alvägen i Bua.
ALVÄGEN. Varbergs Bostad planerar att bygg om och till på Alvägen i Bua.
 ?? Bild: STEFAN JOHANSSON ??
Bild: STEFAN JOHANSSON
 ??  ?? NYINFLYTTA­D. Elisabeth Stacke har bott på Alvägen i ett år. Hon trivs jättebra och är orolig för att det ska bli för stora förändring­ar.
NYINFLYTTA­D. Elisabeth Stacke har bott på Alvägen i ett år. Hon trivs jättebra och är orolig för att det ska bli för stora förändring­ar.
 ??  ?? VILLOR. På andra sidan vägen från hyreshusen på Alvägen ligger idag ett villaområd­e.
VILLOR. På andra sidan vägen från hyreshusen på Alvägen ligger idag ett villaområd­e.
 ??  ?? LÅNGVARIG. Bertil Pettersson är från Skåne men har bott länge i Bua. Han tror inte att han bor kvar när väl byggplaner­na drar igång.
LÅNGVARIG. Bertil Pettersson är från Skåne men har bott länge i Bua. Han tror inte att han bor kvar när väl byggplaner­na drar igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden